Pet tajni disanja

s Disanje je jedna od glavnih misterija čovjeka, koja nas vjekovima uznemirava, od nastanka civilizacije. To je ključ za mnoge tajne. Tajne zdravlja, tajne produžetka života i tajne natprirodnih mogućnosti. Samo se po disanju razlikuje živo od neživog. Naša planeta od svih ostalih u Sunčevom sistemu. Kamenje od cvijeća, život od smrti. Čovjek može živjeti nedjelju dana bez vode, mjesec bez hrane, nekoliko dana bez sna, a poslije 2-3 minute njegov život se prekida, ako ne diše.

Još prije nekoliko tisuća godina drevni iscjeljitelji su znali, da disanje omogućuje čovjeku da bolje spozna sebe, da obnovi energetske rezerve organizma. Ovo se sada potvrđuje.

Prva tajna – Disanje i energija organizma

Utvrđeno je da se čovjek sastoji od 75 triliona stanica, i sve one moraju disati. Suvremenim istraživanjem čovjekove aure, na specijalnom aparatu se po svijetlu može vidjeti energetsko stanje pacijenta u datom trenutku. Stručnjaci zaključuju, da postoji apsolutna ovisnost čovjekovog stanja od njegovog disanja. Konstantin Korotkov: “Disanje je osnova života, mnogi ne razumiju da disanje nije samo udisanje zraka, to je dobijanje životne energije iz okruženja. Zato disanje direktno utječe na stanje energije. Cjelokupno praktično iskustvo pokazuje da vježbama disanja, razumnim pristupom, čovjek može izbjeći upotrebu ljekova.”

Druga tajna – Disanje i više nervne aktivnosti

Neobična svojstva disanja su dobro poznati, psihoterapeutima i psiholozima. Utvrđeno je da disanje uravnoteženog čovjeka, razlikuje se od disanja čovjeka u stanju stresa. Naime vježbe disanja mogu pomoći u rešavanju mnogih problema savremenog svijeta. U liječenju sindroma hroničnog umora, depresije, ili sličnih stanja. Igor Poperečnij: “Svaki čovjek koji dolazi ovdje dobija prvenstveno upustva za disanje na jedan ili drugi način, jer za rešavanje problema prvenstveno neophodno je spokojno stanje, normalno potpuno disanje i to omogućava da se u potpunosti dostigne spokojno stanje.” Utvrđeno je da ako dišete sa radošću, posle nekog vremena ćete osjetiti radost. Takođe, može da se izazove bol, tjeskoba, pa čak i strah. Svaka emocija ima svoj ritam disanja.

Treća tajna – Disanje, mladost i zdravlje

Ritam disanja je veoma važan za sportaše. Najveća dostignuća u sportu nisu moguća, ako ne znate pravilno disati. Prije devet godina Aleksandar Sasnjin bio je nezadovoljan svojim zdravljem, imao je kroničnu bolest, jer nije znao pravilno disati. Aleksandar Sasnjin: “Kontrola i pristup prirodnom ispravnom disanju dovodi do povećanja efektivnost treninga od dva do četiri puta. Bukvalno s ispravnim disanjem čovjek radi stvari koje nije uopće mogao. Za dva – tri tjedna on ostvaruje rezultate koje nije mogao za dva mjeseca pri običnom disanju.”

Ali, što se događa kada dišemo? Ovdje, je takođe skriveno ne malo tajni.

Četvrta tajna – Štetni kiseonik

Kada udišemo, pluća se šire a alveole – mali mjehurići od kojih su izgrađena pluća, pune se zrakom. Dalje, kisik ulazi u organe i tkiva, a zatim u stanice gdje dolazi do reakcije oksidacije, koja nam je neophodna za razmjenu tvari. Ovdje su naučnici došli do zanimljivog zaključka: kisik koji je od vitalnog značaja za naš život i njegove procese, može biti smrtonosan neprijatelj za naše zdravlje. Nauka to zove – paradoks kisika.

Vjačeslav Kulikov: “Jedan od vodećih naučnika Bernos svojevremeno je nazvao kisik jednim od najjačih otrova na planeti. Koji je kao Janus s dva lica, s jedne strane ima toksične osobine, a s druge strane, kisik je odigrao ključnu ulogu u procesima evolucije živih bića. Međutim, u velikom broju patoloških stanja pri djelovanju nepovoljnih utjecaja okoline, stresa, zapaljenskih i malignih oboljenja tada ti reaktivni oblici kisika, kako mi kažemo u medicini, igraju veoma važnu ulogu u patogenezi tj. u mehanizmu razvoja tih ili drugih bolesti.” Mi radimo: 1000 udisaja na sat, 24.000 udisaja na dan, 9 milijuna godišnje. Vrlo pojednostavljeno, naš organizam je kao vatra. U njemu sagorijevaju hranljive tvari i dolazi do reakcije oksidacije. Što više i brže kisika ulazi u organizam, tim brže ova vatra gori. U skladu s tim možemo govoriti o povezanosti disanja i životnog vijeka.

Još jedno zapažanje naučnika: Što sporije i mirnije dišeš, duže živiš. Usporedbe radi, pas radi oko 40 udisaja u minuti, čovjek – 17 udisaja, kornjača od 1 do 3 udisaja u minuti, u ovisnosti od vrste. Pas živi prosječno 20 godina, čovjek 70 godina, kornjača skoro 500, u ovoj pravilnosti, skrivena je još jedna tajna disanja. Jeste li se ikada zapitali zašto je najveći broj stogodišnjaka  koncentriran u planinskim oblastima, gdje Ijudi dišu razrijeđeni zrak? Ispostavilo se da svatko od nas, na početku svog životnog puta, gotovo da i nema potrebu za kisikom. U trenutku začeća i prvih minuta trudnoće jajna stanica se nalazi gotovo u sredini bez kisika. Tijekom rasta fetus se razvija u uvjetima limitiranog kisika. Zato je i moguće rođenje u vodi, jer je beba 9 mjeseci vježbala živjeti u uvjetima hipoksije (nizak sadržaj kisika).

Peta tajna – Ljekoviti ugljikov dioksid

Početkom prošlog vijeka, veliki ruski fiziolog, Branislav Veriga dokazao je dominantnu ulogu ugljikovog dioksida u procesu transporta kisika u krvi. Naime, ugljikov dioksid inhibira reakcije reaktivnih oblika kisika i štiti stanice od oštećenja. Njegov nedostatak dovodi do raznih oboljenja respiratornog, endokrinog i kardiovaskularnog sistema, mišićno-koštanog sistema, metaboličkih poremećaja i alergijskih reakcija.

Valerij Ilarinov: “Čovjek ima receptore, koji jasno reagiraju i daju alarmni signal za nedostatak kisika, a potpuno nedostaju receptori za nizak nivo ugljikovog dioksida u krvi.” U plućima zdrave osobe treba biti konstantan nivo CO2 = 6,5%, ta vrijednost je jedan od najvažnijih parametara po kome se razlikuje zdrava osoba od bolesne. Nikakvim ljekovima ili fizioterapijom nije moguće utjecati na ovaj parametar. Sadržaj ugljikovog dioksida u organizmu može se regulirati samo vježbanjem disanja, koje čovjek može raditi u bilo kojoj dobi.

Velika tajna disanja

Najveća tajna našeg disanja je u tom, što nam je mudra Priroda dala sposobnost da se sami izliječimo, produžimo svoj život, razvijamo mogućnosti svog organizma. Čovjek je jedino stvorenje na planeti, koje je u stanju da svjesno kontrolira svoje disanje. Nama ostaje samo da iskoristimo to što posjedujemo, radimo na sebi, poslušamo iskustva predaka. Treba iskoristiti jedinstvenu mogućnost kontroliranog disanja, cijeniti svaki udisaj, s Ijubavlju pratiti svaki izdisaj, i uživati u dugom i sretnom životu!

s

Izvor: Beba Mur

————————————-