Osječka liječnica Renata Vukadin otkrila lijek za depigmentaciju kože – bolest vitiligo

vitiligo
Dr. Vukadin do danas je od vitiliga izlječila 1.000 pacijenata

Nakon devet godina od početka postupka i 1.000 izlječenih pacijenta dr. Renata Vukadin, specijalistica dermatovenerologije u KBC-u Osijek registrirala je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo svoj izum, a riječ je o ljekovitoj masti za liječenje vitiliga.

Recimo kako je Vitiligo autoimuna bolest koja se manifestira neestetskim mrljama po tijelu, a sam naziv dolazi od latinske riječi vitelus, što znači šarenilo teleće kože. Ova liječnica s ovom bolešću kod pacijenat susretala se još kao mlada liječnica, kada je započela s radom u svojoj, tada prvoj privatnoj dermatološkoj ordinaciji u Bugojnu.

– Tada u okolini od 250 kilometara nije bilo ni jednog dermatologa i nisam imali koga pitati, nego sam svoje pacijente morala liječiti kako sam znala. Stoga sam počela istraživati kakve terapije za vitiligo uopće postoje u svijetu i shvatila da ih zapravo nema. Pronašla sam jednu studiju, koja je rađena 1970., u SAD-u, i krenula sam tražiti postoji li krema koja bi imala bar donekle taj omjer supstanci koji bi se pokazao učinkovit kod liječenja vitiliga. Pronašla sam dvije kreme i to jednu srpskog i jednu slovenskog proizvođača i miješanjem te dvije krema dobila sam lijek koji se pokazao izvrsnim na tada 17 prvih pacijenta u Bugojnu – prisjeća se dr. Vukadin.

No, kada je dr.Vukadin zbog rata odselila iz Bosne, novi dom pronašla je u Vinkovcima, a pacijenti su je molili da reaktivira svoj recept za kremu, ali kreme s kojima se ona nekada koristila više nije bilo na tržištu.

– Tako sam našla dvije kreme austrijskih proizvođača koje su imale slične sastojke i kombinacijom koju sam osobno smislila sada mogu reći da pacijente liječim već 28 godina. Prije devet godina pacijenti su mi sami dali ideju i pitali zašto je ne patentiram, što sam, eto, i učinila – kaže dr. Vukadin. Recimo kako je dr. Vukadin shvatila da su zapravo za najbolje liječenje vitiliga bolje što manje koncentracije sastojaka koje se nalaze u kremama koje je kombinirala, a mazanje s ovom kremom, koju danas prema recepturi dr.Vukadin proizvode u ljekarnama, već nakon mjesec dana pokazuje prve rezultate. “Postoji jedna službena krema koja košta 300 kuna i kako na njoj službeno piše – daje rezultate nakon 12 mjeseci, a jedno pakovanje dovoljno je za mjesec dana. Što znači da ćete za rezultate morat čekati godinu dana i potrošiti više do 3.000 kuna. Moja krema stoji oko 120 kuna i također izdrži mjesec dana, ali nakon dva mjeseca vi gotovo više i nemate smetnji”, napominje dr. Vukadin.

Inače, ova liječnica napominje kako je po pitanju ove bolesti najgore izlaganje suncu, koje se mora izbjegavati, a od nje pati jedan do dva posto populacije. “Nakon što smo dobili patent idemo prema farmakoindustriji, prvi pregovori već su obavljeni, a riječ je o kremi koja bi se prodavala ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi. Stoga bi farmaceuti trebali biti zainteresirani za njezinu proizvodnju. Moja osobna želja je da osječka bolnica postane referentni centar za vitiligo, jer smo uistinu prvi prema rezultatima u Hrvatskoj. S obzirom na to da do mirovine imam još pet godina, cilj mi je kroz to vrijeme patentirati i kremu za skelodermiju, također autoimunu bolest, a ideja za rješenje ovog problema već imam – kaže ova simpatična liječnica.

– Nefreteta Z.EBERHARD
Izvor: glas-slavonije.hr
————————

 

 

No Responses

  1. Vera says:

    Dr Vukadin pa da li se ta krema moze kupit sada negdje u Hrvatskoj ili Europi ,ja znam da je vitiligo autoimun bolest Kako bi jedna krema mogla pomoci vitiligo , ja Sam probala sve Kreme u Australii I cak Narucivala Iz Amerike I Dubai , za sve sto Sam cula I vidjela ja Sam sebi kupila I nista Nije pomoglo , pa bi Zeljela znati gdje se moze kupit ta vasa krema I da li mi mozete reci sastojke kreme,

    • Divna says:

      Postovana Vera,
      Posto sam procitala da vec duze vreme tragate da otklonite problem sa vitiligom, zelela bih ovom prilokom da vas obavestim da moj saradnik je pre deset godina izlecio vitiligo, pa ukoliko vas interesuje javite mi se da vam posaljem njegov e-mail. Ja bih vam takodje mogla reci sta bi trebalo da uradite ali bice bolje da vam on iz licnog iskustva sve prenese. Srdacan pozdrav!

      • Drazenka Baksaj says:

        Poštovana Divna, već duže vremena se borim sa vitiligom, ako možete proslijedite mi mail adresu, od Vašeg suradnika, sasvim sam slučajno došla na ove stranice.lp
        Draženka

  2. snezana says:

    Pozdrav, i ja isto pitanje imam za doktorku kako mogu doci do kreme ,hvala unapred

  3. refika says:

    mene interesije br tel.kako bih kontaktirala doktoricu radi narudzbe kreme da bih pokusala sa th.

  4. refika says:

    koja je cijena kreme od 100 grama ?

    • Admin says:

      Mi smo objavili informaciju o liječnici, ali nemamo osobni kontakt s njom, niti znamo gdje se, i po kojoj cijeni može nabaviti mast. U komentarima smo dali kontakt telefon, svi zainteresirani se mogu javiti liječnici i dobiti točne informacije.

  5. refika says:

    da to je tocno tu u komentaru pise da je krema 120kn. a ja sam dobila informaciju telefonom,cijena je 400kn. znaci vasa informacija nije tocna

    • Admin says:

      Ovaj članak je preuzet i prenesen u cijelosti, a izvor je naveden. Objavili smo u komentaru broj telefona da svatko može doći do prave informacije iz prve ruke.
      Hvala na komentaru i informaciji, puno sreće!

  6. Ksenija Loso says:

    Kako mogu doci do broja telefona DR. Renata Vukadin.
    Hvala

  7. Rasho says:

    Bolje se molite pretcima oni su faktor za takve i slicne stvari,sigurno 100%

  8. DIdi says:

    Moj muž ju koristio i nakon par mjeseci dobio steroidni dermatitis. Dva mjeseca ga je lijecio i cak bio antibiotik. Dokrorica prodaje kreme bez da vidi pacijenta ili da uopce prati potencijalne nuspojave. Buduci da je lijek sada registriran, jedva cekam vidjeti sastav te sve kontraindikacije. Dodala bih da sam razgovarala sa dermatolozima o toj kremi, svi imaju veliko NE!

%d bloggers like this: