GSK će platiti 3 milijarde $ kazne: Potplaćivali liječnike da djeci propisuju štetne lijekove

sBritanski farmaceutski div također je priznao praksu potplaćivanja liječnika kako bi propisivali njegove proizvode u zamjenu za putovanja, miljunske isplate za predavačke turneje i karte za Madonnine koncerte

GlaxoSmithKline, jedna od najvećih farmaceutskih tvrtki na svijetu, morat će platiti 3 milijarde dolara u nagodbi za reklamiranje lijekova u neodobrene svrhe i zatajivanje podataka o sigurnosti lijekova. Iako još čeka odobrenje suda, ovo je najveća takva nagodba u povijesti SAD-a, a da se slučaj tretira kao medijska bomba govori i činjenica da ga je novinarima predstavio zamjenik državnog tužitelja SAD-a James Cole.

Tvrtka je u SAD-u promovirala antidepresive Paxil i Wellbutrin za liječenje djece i adolescenata, iako takvu njihovu uporabu nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove (FDA). Agenciji GSK nije dostavio niti podatke o Avandiji , lijeku za dijabetičare.

Britanski farmaceutski div također je priznao praksu potplaćivanja američkih liječnika kako bi propisivali njegove proizvode, za što su nagrađivani putovanjima, milijunskim isplatama za predavačke turneje te čak i kartama za Madonnine koncerte.

Izvršni direktor GSK-a Andrew Witty objavio je da je tvrtka, osim novčane kazne, prihvatila petogodišnji nadzor američkih vlasti nad svojim poslovanjem u SAD-u. Također je izmijenila način poslovanja u marketingu i prodaji te otpustila zaposlenike odgovorne za slučaj.
 
Izvor: jutarnji.hr