"Ne perite piletinu prije pripremanja!"

pranje vodomVeć smo  više puta naletjeli na članke koji govore o opasnostima pranja piletine prije pripremanja. Kako nama na pamet NE pada pripremanje bilo čega bez prethodnog pranja – izuzetak su gljive – svaki put se iznova iznenadimo.
Donosimo jedan takav tekst, a zaključak donesite sami. Samo, čini nam se da nije pravo pitanje – perete li, ili hoćete li prati piletinu nakon što ovo pročitate, nego – hoćete li  uopće tako nešto pripremati i jesti vi, i vaša obitelj.

Članak, prenesen s portala Večernjeg lista, donosimo u cijelosti:

Perete li piletinu prije kuhanja ili pečenja?

Nemojte to više raditi, upozoravaju stručnjaci ukazujući na povećanu opasnost od širenja bakterije odgovorne za trovanje hranom. Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), navodi Food Standards agencija iz Velike Britanije.

Ustanovili su da dvije petine osoba sirovu piletinu prije pripreme opere. Ali, upozoravaju, kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prijenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću i kuhinjsku opremu.

Trovanje se uglavnom manifestira kao bol u abdomenu, teški proljev i povraćanje. U nekim slučajevima može voditi do sindroma iritabilnog crijeva i Guillain-Barréova sindroma, navodi The Guardian

Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću.

Ono što možete učiniti jest pobrinuti se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

pranje ruku