Da voće i povrće duže traje

voće i povrćePravilno čuvanje voća i povrća

Ukoliko imate mogućnost jesti svježe ubrano voće i povrće, unijet ćete najveću količinu hranljivih tvari. To podrazumijeva i da konzumirate najviše narmirnica koje su uzgajane lokalno, u vašoj neposrednoj okolini. Namirnice koje stižu iz drugih krajeva svijeta su odličan dodatak vašoj prehrani, ali su obično brane zelene i sazrijevaju u transportu ili u plinski komorama, te je ponekad teško kupiti kvalitetno voće iz drugog podneblja.

Tko ima svoj vrt, pravi je sretnik. Ukoliko nemate svoj vrt, pokušajte kod proizvođača voća i povrća. Na zapadu postoji mogućnost da odete u sezoni berbe u voćnjak ili povrtnjak i da berete zajedno s radnicima. Sve što uberete platite po znatno nižoj ceni, jer nema troškova plaćanja radnika i transporta. Ukoliko u vašoj okolini nema organskih proizvođača, ili nemate mogućnost da odete ubrati svježe, uzgajanje klica i izdanaka u vašoj kuhinji je najbliže direktnom branju voća i povrća. Ovo su prave male vitaminske bombe, koje sadrže sve vitamine i minerale koje će sadržati i biljka kada poraste. A najvažnije, sadrži ih i dalje u momentu konzumacije.

Kada ste kupili narmirnice ili ih svježe ubrali, važno je pravilno skladištenje. Evo nekoliko praktičnih savjeta:

Povrće i voće je veoma bogato vitaminima, mineralima, fitonutrijentima. Nakon branja, broj hranljivih materija se postepeno smanjuje. Svjetlost, toplina i izloženost zraku ubrzavaju proces. Zbog toga je veoma važno pravilno čuvati namirnice.

Namirnice koje dugo stoje na policama u prodavnici, gube dosta hranljivih tvari. Namirnice koje djeluju kao da venu, ne treba kupovati, nivo hranljivih materija u njima je veoma nizak. Voće i povrće bogato vitaminom C brže truli i vene. Zelena salata, kelj, blitva i drugo zeleno lisnato povrće lako venu. Nakon nekoliko dana čuvanja na suhom u hladnom mjestu registrirano je smanjenje nivoa askorbinske kiseline (jedna od prirodnih komponenti C vitamina, blago kiselog okusa.). S druge strane, kupus je otporniji i može duže stajati na hladnom mjestu. Mahune gube oko 58%  askorbinske kiseline u tijku prva tri dana od branja.

Iako je neizbježno da se količina hranljivih tvari smanji, kupovinom svježih proizvoda i pravilnim skladištenjem možemo ovaj proces minimalizirati. Evo i kako:

Zeleno lisnato povrće (npr. zelena salata, maslačak, raštan, lišće gorčice, brokula, blitva, špinat itd.): najbolje ih je čuvati u vakum kesicama ili posudama na vakum, da bi se spriječio gubitak vlage i vitamina.

Krastavac i patlidžan: najbolje ih je čuvati u papirnim vrećicama u posudi za povrće u frižideru, kako bismo ih zaštitili od suviše niskih temperatura koje uzrokuju pojavu smeđih točkica po kori.

Mrkva: najbolje je je čuvati u perforiranim kesama (na rupice) koje osiguravaju cirkulaciju zraka. Ukoliko imate veću količinu mrkve i dovoljno prostora, idealan način za skladištenje je u širokim dubljim posudama napunjenim pijeskom. Mrkve se redaju u krug, tako da svaka ima dovoljno pijeska oko sebe. Na ovaj način imaju dovoljnu cirkulaciju zraka, a pijesak imitira zemljište i čuva hranljive materije. Mrkvu treba čuvati od topline i svjetlosti, te može sačuvazi hranljive tvari i do sedam mjeseci. Nivo beta karotena raste tijekom prvih pet mjeseci od vađenja iz zemlje, potom je dva mjeseca istog nivoa, i tek nakon toga počinje opadati.

Rajčica: gubi okus kada se čuva u frižideru. Najbolje je držati je na sobnoj temperaturi, u posudi gdje ima dovoljno zraka. Nezrela rajčica, kao i drugo nezrelo voće i povrće, treba čuvati na sobnoj temeperaturi u papirnim kesama do sazrijevanja. Čuvanje u frizideru usporava proces sazrijevanja.

Citrusi: se mogu  čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Ukoliko ih čuvamo u frižideru mogu trajati i po nekoliko meseci.

Jabuke: treba uvijek čuvati u frideru. Mogu trajati i po nekoliko mjeseci, ali je postepeno opadanje hranljivih tvari, a posebno vitamina C, neizbježno kod dugotrajnog čuvanja. Jabuke čuvajte dalje od povrća ili ih čuvajte u plastičnim kesama, budući da u procesu sazrijevanja oslobađaju gas etilen koji doprinosi truljenju drugih namirnica.

Evo još nekoliko prijedloga za čuvanje namirnica:

Skladištite namirnice u komadu, nemojte ih sjeckati, guliti i čistiti ako ih nećete odmah konzumirati. Kožica štiti voće i povrće od svjetla i zraka i održava ga duže svježim.

Korjenske plodove čuvajte na suhom, mračnom i hladnom mjestu: podrum ili posebna posuda za povrće u frižideru (koja je najčešće na najudaljenijem mjestu od izvora svjetlosti i generalno hladnija od ostatka frižidera.)

Način na koji čuvate povrće i voće u mnogome može doprinjeti očuvanju hranljivih tvari.

Uklanjanje pesticida sa voće i povrća

 Ukoliko imate mogućnosti, najbolje je lokalno uzgajano i svježe ubrano voće i povrće. No ako nemate mogućnosti za ovaj luksuz, evo kako da konvencionalno uzgojeno voće i povrće koliko toliko operete od pesticida:

  1. Napunite raspršivač s rastvorom vode i jabukovog octa u odnosu 3:1.
  2. Iznad sudopera operite voće i povrće ovim rastvorom.
  3. Operite namirnice u hladnoj vodi, kako biste uklonili tragove bakterija i pesticida. Na ovaj način se može ukloniti najveći deo pesticida i bakterija. Ali ne sve. Evo što još možete napraviti:
  • Napunite veći sud mješavinom vode i pola šalice vodik peroksida (Hydrogen peroxide). Ostavite voće i povrće 2-3 minute u rastvoru.
  • Izribajte namirnice nježno kuhinjskom ribaćom četkicom.
  • Isperite hladnom vodom.

Uživajte u zdravim navikama i ukusnom voću i povrću!

voće i povrće

Izvor: zivizdravo.mikrokuca.com