Postoji li razlika između znanja i svijesti?

znanje svijestPostoji li razlika između znanja i svijesti? Je li to isto?
Rekao bih da je razlika što znanje koristi elemente poznatog, a svijest nepoznatog. Svijest, doduše, možemo nazvati znanjem, ali ono onda ima prefiks “nijemo” (znaš, a ne znaš otkud znaš :D), odnosno – ono je tada Inspiracija.

Zapravo, pravo pitanje je otkuda svjesnost? Kako ona dolazi do nas? Kako svjesnost komunicira s nama? Možemo li kazati da se svjesnost integrira u tijelo, kroz sve njegove razine, koliko god da ih ima, eterično, astralno, energetsko, whatever, do fizičkog koje nam zatim apstraktnim nijemim jezikom predočuje naše mjesto i odnos sa Univerzumom? Ja to ne mogu sada objasniti, jer odmah ulazim u sferu znanja, odnosno interpretacije svjesnosti. To insistiranje na pojašnjenju je vječiti problem kod znanja naučenog i stečenog kroz sistem školstva, društva i socijalizacije općenito. Dakle, pričam o tom tipu znanja.

Znanje je poput strasti okružene žičanom mrežom kroz čije se otvore provlači svjesnost, ako joj to dopustimo. Znanje je evolutivno, žudi za napredovanjem, razgradnjom i širenjem (baš kao i svijest) i ono je takvo upravo zbog vjetrova svijesti što pušu kroz ogradu i navaljuju na njega da se širi. Problem i najveća opasnost znanja je samovažnost. Možemo li onda reći da je samovažnost u znanju, a sloboda u svjesnosti? Da li je to nužno istina?

Jedini način za napredak u znanju je ravnoteža sa sviješću. Dopuštanju da se svjesnost koja je već tu, u ogromnim količinama, integrira u znanje i potiče ga na otvorenost i predanost cjelini. Odličan primjer je Anita Moorjani:

https://www.youtube.com/watch?v=herPqYEiGJU

Ona je bila u znanju, imala obrazovanje, učila o životu, trudila se biti ispravnom na temelju tog istog znanja. Onda je u neobičnim okolnostima došla u svjesnost. Kasnije, ona govori o znanju iz svjesnosti! Anita i dalje govori o sistemu, o školstvu, o prehrani, načinima življenja, ali iz pozicije proširene svijesti, iskustva univerzuma na razini energije. Knjižnice i internet su prepuni primjera takve transformacije pojedinaca. Dakle, ako doživimo neko mistično iskustvo, bilo kakvo, izvantjelesno, iskustvo bliske smrti ili nekakav mistični uvid, stanje izmijenjene svijesti, znanje koje smo imali do tada se urušava uslijed loma parametara percepcije i ono počinje iz početka u službi Ljubavi, umjesto samovažnosti. U tome je osnovna razlika!

Navest ću još jedan primjer: šamani diljem svijeta oduvijek su ulaskom u trans korištenjem nekih halucinogenih biljaka, dobivali informacije o ljekovitim pripravcima koji su jako kompleksni! Dakle nekoliko vrsta trava, točno određene količine, koje se određenim načinom moraju miješati, mrviti, pa potom kuhati na točnoj temperaturi baš toliko vremena! Ovdje je riječ o integraciji znanja iz svog okoliša (šume) i proširene svijesti koja potom daje jedinstven rezultat, umu neshvatljiv, a vrlo funkcionalan. O poznavanju planeta i ustrojstva svemira prastarih kultura nećemo ni pričati! 

Malo ću zalutati u zonu s ruba znanosti . Kod većine materijala što sam ih pročitao ili pogledao, a koji se tiču aliena, spominje se njihova integracija svijesti s tehnologijom. Ako ćemo prihvatiti te informacije, alieni koriste svijest kao medij kojim putuju, baš kao što mi putujemo u snovima. Ako integrirate vozilo u takav medij, onda vi možete biti bilo gdje u bilo kom dijelu svemira za tren!

Recimo to ovako: Univerzum je kao more! Znanje je površina, to je onaj vidljivi dio što se mreška, mijenja ili miruje i svi buljimo u njega. Svijest je ispod, u dubinama. More ne može postojati ako nedostaje ijedan od ovih! Površina je odraz dubine i obratno. Oni se isprepleću, miješaju, voda koja je bila gore, ide dole, pa pet gore. To je cjelina u službi postojanja, to jest Ljubavi.

Samovažnost je ubojica napretka. Obrazovanje i školstvo, cijela sistemska struktura na planeti Zemlji se mora mijenjati kako bi se dopustilo svijesti da izražava Ljubav prema svemu što jest. Dakle, znanost kroz svjesnost u kojoj se razbuktava Ljubavna strast sa svim bićima i sa planetom Zemljom.

Istinska znanost je ona o otpuštanju. Jer otpustiti jest dopustiti. Dopuštam Ljubavi da stvara svijet kroz mene i to je moje znanje. Kada u tome uspijemo, onda imamo šanse preživjeti kao vrsta i izgraditi vrlo lijepi svijet.

svjesnost

– Neno Lubich

______________________________________