Sretan Ramazan!

Sretan RamazanU subotu, 28. 06.0214. počinje najvažniji i najsvetiji mjesec islamske vjere Ramazan, mjesec posta tijekom kojeg se svi muslimani svijeta uzdržavaju od hrane, pića, ali i loših misli i djela od jutra (sufura) do večeri (iftara).

Nakon ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram, koji se smatra velikim praznikom u islamu.

Ramazan (Ramadan) je mesec posta, molitve, milosti i praštanja, deveti mjesec muslimanskog hidžretskog kalendara, koji se računa prema Mjesecu, a ne prema Suncu.

To znači da svake godine post započinje 10 dana ranije ili, tijekom prijestupne godine, 11 dana ranije nego prethodne. Na taj način svaki dan u godini u određenom periodu je obuhvaćen postom.

Postoji vjerovanje da se s početkom mjeseca Ramazana vrata Dženta (raja) otvaraju, vrata Džehenema (pakla) zatvaraju, a šejtani (đavoli) bivaju okovani.
Vjeruje se da je 27. noć Ramazana (Lejletul-kadr) najznačajnija u godini, jer je baš tijekom te noći počela objava Svete knjige Kuran. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, pa je zato kažu njena vrijednost “veća od tisuću meseci u kojima nema takve noći”.

Riječ je o, kako se veruje, noći kada se meleci (anđeli), uz dozvolu Gospodara, spuštaju na zemlju i smrtnicima ispunjavaju želje i daju oproštaj za manje grijehe pod uslovom da je oni provode u ibadetu (vjerujući i nadajući se).

Za Ramazan se kaže da je “najmiliji gost” u svakoj muslimanskoj kući i da je vredniji od tisuću drugih mjeseci. Post je skriveno izražavanje vjere i zbog toga je poseban jer, kažu, u njemu nema licemjerja.

Vjeruje se da tijekom posta čovjek preuzima neka božja svojstva, jer Bog ne jede, ne pije i nema potrebu za tim. Kada se predaju postu, vjernici znaju da to čine radi Boga i da on za to posebno nagrađuje.

 Jelo i piće dozvoljeni su tijekom noći.

Sveta knjiga Kuran kaže da Ramazan ima četiri dimenzije – duhovnu, moralnu, solidarnu i zdravstvenu. Posta su oslobođeni deca, trudnice, dojilje i bolesni.
Ramazanski dani su specifični i po tome što su džamije pune tokom svih pet namaza (molitve), iako se oni mogu obavljati i u kući.

Jednomjesečni post vjernike ne oslobađa redovnih obaveza i poslova, ali je dopušteno da se oni prilagođavaju vjerskim dužnostima.

Tijekom ramazanskih noći, česta su rodbinska okupljanja, a trpeze su pune raznovrsne hrane iz tradicionalne muslimanske kuhinje.

Nakon 30-dnevnog ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram, koji se smatra velikim praznikom u islamu. To su dani kada se vjernici, sretni ispunjenim obavezama prema Bogu, vraćaju svakodnevnom životu.

Mir, Mir, Mir, Mir, Mir, Mir, Mir…

Nisam li ti rekao?

Nisam li ti rekao
ne ostavi me?
Ja sam ti jedini prijatelj,
Ja sam izvor života.

Čak iako odeš u bijesu na
tisuću godina
vratit ćeš mi se
jer Ja sam tvoja svrha i tvoj kraj.

Nisam li ti rekao
da te ne zavede ovaj
obojeni svijet,
jer Ja sam Istinski Slikar.

Nisam li ti rekao
ti si riba ne idi na suhu zemlju
jer Ja sam duboko More.

Nisam li ti rekao
da ne ulijećeš u mrežu poput ptice
jer Ja sam tvoja krila
i moć Svjetlosti.

Nisam li ti rekao
da im ne dozvoliš da ti promijene um
i da te pretvore u led
jer Ja sam tvoja vatra i tvoja toplina.

Nisam li ti rekao
da će te iskvariti
i natjerati te da zaboraviš
da Ja sam izvor svih vrlina.

Nisam li ti rekao
da ne dovodiš u pitanje moja djela
jer sve dolazi u red
jer Ja sam Stvoritelj.

Nisam li ti rekao
da te srce može odvesti kući
jer zna
da Ja sam tvoj Gospodar.

– Rumi

—————————————————————————————————————-