Anita Moorjani – mitovi koji utječu na naše misli

anita-moorjani

Koji su to nevidljivi mitovi što oblikuju vaše razmišljanje? Mitovi što utječu na naše misli u pravilu su nam nevidljivi. Oni prvo stvore bazu našeg razmišljanja, pa zatim nastavljaju s formiranjem slijedećeg niza misli kroz cijeli život. Uvjereni smo da su naše misli istinite, ali nismo u stanju uvidjeti da iza njihove baze stoji neki mit kojeg uopće ne zamjećujemo, te ga stoga nikad ni ne dovodimo u pitanje!

Međutim, ako bismo počeli sumnjati u njih, vrlo brzo bismo uvidjeli da je naše cjelokupno razmišljanje, zapravo – kompletan sistem što je građen na temelju ovih misli – izgrađeno na nekom mitu! Većina kultura ima svoju vlastitu mitološku naraciju. Svaka od njih ima pogled na svijet koji je baziran na pretpostavkama što su se razvile iz podvučenih povijesnih mitologija. Međutim, taj pra-početak, mitološka baza se nikada se dovodi u pitanje, jer su cjelokupna kultura i pogledi na stvarnost formirani na temelju tog originalnog kulturološkog mita. Zapravo, mit sam po sebi postaje nevidljiv, gubi mu se trag ljudima te kulture, iako itekako nastavlja oblikovati njihova razmišljanja. Dovođenje u sumnju te mitološke podloge bilo bi kao da pokušavate uništiti njihova ustaljena kulturološka vjerovanja.

Postoji ogromna količina stvari koje su duboko indoktrinirane u naše sisteme vjerovanja, premda su nam nevidljive. Možda i nikada ne uspijemo shvatiti da ta vjerovanja ne predstavljaju istinu, jer svi oko nas dijele te iste poglede i razmišljaju na isti način. Svi iz našeg okruženja i kulture bi mogli imati ista vjerovanja, tako da će te ideje činiti temelj koji se smatra kao konačna istina. Ova uvjerenja su vrlo duboko skrivena, toliko, da su nam posve nevidljiva! Iz tih duboko utkanih vjerovanja nadalje iskaču ostale doktrine, koncepti i ideje o svijetu oko nas. Neprestano stvaramo naša subjektivna mišljenja bazirana na ovom korijenu.

Ali kako bi bilo da je osnova svega bila drukčija? Da je temeljno vjerovanje bilo drugačije, bismo li formirali druge ideje, misli ili koncepte o našim životima? Bi li svijet danas izgledao drugačije da smo imali posve drugu narativnu mitologiju da nam oblikuje misli? Je li uopće i moguće iskoračiti iz nas samih i steći uvid u ta nevidljiva vjerovanja u jezgri našeg mišljenja? To bi izgledalo kao da vaše oko želi vidjeti sebe bez ogledala ili da vrhom prsta pokušate dotaknuti taj isti vrh. Upravo takav je bio osjećaj kojeg sam imala kad sam bila “izvan sebe” u svom iskustvu bliske smrti i konačno bila sposobna vidjeti tko Ja zaista jesam! I kada sam shvatila da je sve što sam do tada mislila da znam – bila iluzija! Baš kao oko koje konačno vidi samog sebe u punom sjaju!

Anita Moorjani je najavila ponovni dolazak u Hrvatsku tijekom 2018.g. Prijavite se (bez obaveze) i ostvarite mogućnost niže kotizacije:

 

 

 

– Anita Moorjani

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!
blank