Djelovanje i predanost

sNije bitno ono što znaš, već što radiš s onim što znaš.

Idem na terapije 5 godina. Osvijestio sam sve svoje obrasce. Ispraznio potisnute emocije. Shvatio odakle dolaze, ali i dalje se ponekad (ili češće) nađem u starom obrascu.

Da bi izgledao kao Ronaldo moram raditi ono što on radi (plus imati određenu genetsku predizpoziciju). Kad prestane trenirati i počne više jesti, vrlo brzo će njegov atletski izged nestati (godine će također odraditi svoje). Vjerujem da ćete se složiti sa mnom oko toga. Trenutno trenira svakodnevno i izgleda kako izgleda. Sa psihom je slična stvar s tim da ono što prisvojimo ostane zauvijek.

Odgojem smo usvojili određene navike koje nam stvaraju nezadovoljstvo u životu. Nešto što smo ponovili 5 miliona puta i ponavljamo već 20, 30, 40 ili 50 godina neće nestati preko noći. Navika je duboko urezana u našu psihu i tijelo. Da bi je promijenili, nakon što na terapiji dobijemo novo iskustvo, moramo to SVAKODNEVNO ponavljati. 50 ili 100 terapija nije dovoljno za trajnu promjenu.

Vidim da imam problema reći “Ne”. Osvijestim na terapiji zbog čega je tako, vidim i osjetim što mi to radi (kako se osjećam i doživljavam i kakve to posljedice ima po moj život i zdravlje) i dobijem novo iskustvo. Terapija je kao trening. Navikavam se na nove stvari. Život je utakmica u kojoj nove spoznaje trebam primjenjivati (ukoliko želim promijeniti ono s čim sam nezadovoljan). Trebam naći mjesto gdje mi je najlakše reći “Ne” i to početi govoriti unatoč nelagodi i krivnji koja će se na početku pojavljivati. Treba ustrajati i ponavljati dok nam pravo na “Ne” postane prirodno.

Isto tako ukoliko vidim da imam problema sa direktnošću. Teško mi je direktno tražiti nešto za sebe ili direktno izreći kritiku, upravo to je ono što trebam raditi svakodnevno unatoč nelagodi.  Bez toga nema trajne promjene. Isto je i sa izlaganjem i otvorenošću. Ako mi je teško stati pred ljude i govoriti o sebi upravo to je ono što trebam raditi. I u tom procesu ne treba biti fašista prema sebi i naguravati se na silu u situacije koje su nam preneugodne. Trebamo nježno širiti granicu ugode i početi raditi to što želimo u svom životu na najednostavnijim stvarima.

Vidim da nemam discipline. Počet ću sa jednom stvari koja mi je najlakša, ne zahtjeva puno truda i vremena, ali me uči disciplini. Slagat ću krevet svako jutro bez obzira da li mi se to da ili ne da. Tako ću razvijati disciplinu. Kad to počnem raditi bez da razmišljam o tome, onda ću dodati još jednu stvar koja je malo zahtjevnija. Počet ću hodati svaki dan 30 minuta. Nakon nekog vremena počnem jesti jedan zdrav obrok na dan… i tako stvar po stvar dok to ne postane moj novi životni stil/navika o kojem više ne razmišljam, već je dio mene. Postanem osoba koja brine o svom zdravlju i disciplinirana je.

Ulažemo ogromnu energiju da bi zadržali postojeće stanje. Da li ste svjesni koliko energije ulažete da bi ostali u nezadovoljstvu i frustraciji? Koliko energije ulažete da bi održali svoj životni stil? Koliko ste uporni u nastojanju da pojedete još jedan nezdrav obrok, zapalite još jednu cigaretu ili ostanete sjediti ispred televizora kako ne bi otišli vježbati ili raditi nešto konstruktivno ili zabavno?

Ista stvar je i u psihološkom smislu. Koliko energije trošite na manipulaciju ili negiranje vlastitih potreba umjesto da direktno kažete što želite? Koliko energije trošite slušajući prijateljicu koja se 500 put žali na svoju svekrvu, umjesto da kažete ne da mi se slušati? Koliko energije ulažete da bi radili posao koji mrzite u odnosu na ono što bi željeli raditi? Koliko energije ulažete u sve “moram” biti uspješan, pametan, lijep, kompetentan, dobar….a koliko u vlastiti osjećaj slobode, otvorenosti i autentičnosti?

Što ste danas napravili da bi promijenili ono s čim ste nezadovoljni? Želite biti spontaniji? Što ste napravili po tom pitanju? Otvoreniji? Discipliniraniji? Nježniji? Snažniji? Obazriviji? Što ste napravili danas i što ćete napraviti sutra da bi bili ono što želite biti? Ništa bez vježbe. Vježba (ponavljanje) čini od nas majstore onog što želimo i konstantno radimo.

– Dane Cvijanović

https://www.facebook.com/energoterapija