SATIVEX: Prvi svjetski zvanično odobreni lijek od kanabisa

sativexspraySativeks je prvi svjetski zvanično odobreni lijek od kanabinoida biljnog porijekla, za liječenje spastičnosti kod multiple skleroze. Proizvodi ga britanska biofarmaceutska kompanija GW Pharmacetuticals, u formi oralnog spreja i za sada je dostupan u 22 zemlje.

Dvije glavne aktivne supstance Sativeksa su fitokanabinoidi delta-9- tetrahidrokanabionol (THC) i kanabinol (CBD); svaka doza sadrži 2.7 mg THC-a i 2.5 mg CBD.a. THC  pozitivno djeluje protiv boli, spazama, tremora, upala, mučnine i za stimuliciju apetita. CBD, sa svoje strane, ima anti-inflamatorne, anti -konvulzivne, anti-psihotične, antioksidantske, neuroprotektivne i imuno-modulatorne efekte. CBD ne djeluje opojno, a objavljena istraživanja sugeriraju da njegovo prisustvo donekle ublažava neke od neželjenih efekata THC-a.

Pored toga, Sativex sadrži i ostale sporedne fitokanabinoide, kao i druge aktivne komponente dobijene ekstrakcijom iz biljke Cannabis Sativa, koja se uzgaja i prerađuje pod strogo kontroliranim uvjetima. Sativeks se proizvodi u potpuno standardiziranoj formulaciji, ne samo ključnih aktivnih komponenti, već svih ovih kompleksnih ekstrakata.

Biljka kanabisa je jedinstven izvor više od 70 strukturno-srodnih, kanabinoida biljnog porijekla. Iako je za jedan kanabinoid, THC, poznato da izaziva psihoaktivne efekte povezane s nezakonitom upotrebom biljnog kanabisa, za ostale kanabinoide nije poznato da izazivaju intoksikaciju. Veliki naučni napredak u posljednjih nekoliko desetljeća, doveo je do otkrića novih kanabinoida biljnog porijekla i sistema kanabinoidnih receptora u ljudskom tijelu, endokanabinoidnog sistema.

Upravo kroz interakciju s ovim receptorima, kanabinoidi izazivaju mnoge farmakološke efekte. Postoje najmanje dvije vrste kanabinoidnih receptora, CB1 i CB2, a preliminarni dokazi ukazuju da postoje i drugi. CB1 receptori su prisutni u mozgu i kičmenoj moždini, kao i u nekim perifernim tkivima. CB2 receptori su izraženi prije svega u imunom tkivu. Endokanabinoidni sistem je također u interakciji s mnogim drugim neurotransmitornim i neuromodulatornim sistemima, tako da kanabinoidi utječu skoro na svaki tjelesni sistem.

Sativeks je indiciran kao simptomatska terapija kod odraslih bolesnika s umjerenom do ozbiljnom spastičnošću uslijed multiple skleroze (MS), kod kojih druge terapije nisu dale zadovoljavajuće rezultate. Sativeks je također u fazi 3 kliničkog razvoja kao potencijalna terapija za bol, kod pacijenata u poodmaklim fazama raka. Pored Sativeksa, GW trenutno sprovodi istraživanja potencijala pojedinačnih kanabinoida i njihovih kombinacija u terapiji dijabetesa tipa 2, ulceroznog kolitisa, poremećaja centralnog nervnog sistema, uključujući epilepsiju i shizofreniju, raka i neurodegenerativnih bolesti.

Siguronosni profil Sativeksa, u placebo kontroliranim studijama sprovedenih na MS pacijentima, pokazuje da se lijek općenito dobro podnosi, a najčešće iskazani pojedinačni neželjeni efekti su vrtoglavica, umor i mučnina. GW tvrdi da u kliničkim ispitivanjima nema dokaza da Sativex izaziva osećanje opijenosti, nalik onom kod rekreativnih uživalaca kanabisa.

Sativeks je odobren za liječenje spastičnosti kod multiple skleroze u 22 zemlje. Trenutno je dostupan na recept u Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Njemačkoj, Kanadi, Danskoj, Norveškoj, Izraelu, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Italiji i Finskoj. U pripremi je ulazak na tržište još osam europskih zemalja, kao i Australije, Novog Zelanda i Kuvajta.

Irska i Francuska su preporučile izdavanje odobrenja za Sativeks, a zahtjevi za odobrenje su podnjeti u još deset država (Bahreinu, Egiptu, Maleziji, Maroku, Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Švicarskoj i Ujedinjenim Arapskima Emiratima).

Cijene Sativexa variraju od tržišta do tržišta, a osnovna cijena bočice spreja od 10ml se kreće od 125 $ u Kanadi, do 125 funti u Velikoj Britaniji, odnosno 440€ za pakovanje od tri bočice spreja u Španjolskoj.

U Europi, izuzimajući Veliku Britaniju, ekskluzivno pravo na prodaju Sativexa drži najveća španjolska internacionalna farmaceutska kompanija, Almirall.

Izvor: GW Pharmaceutical