Veliki zaokret – roditelji koji ne žele cijepiti djecu neće plaćati kaznu!

cijepljenje
Ova važna vijest dolazi nam iz Srbije. Prenosimo je u cijelosti:

BEOGRAD – Dobro razmislite.

Roditelji koji procjene da je u interesu njihove djece da ih ne cijepe polivalentnim cjepivom protiv zaraznih bolesti kao što su difterija, tetanus, veliki kašalj – neće snositi nikakve posljedice! Mandatna kazna koja bi se izrekla roditeljima zbog odbijanja da cijepe dijete ne postoji, a zdravstveni inspektor može po prijavi liječnika podnijeti prijavu protiv roditelja nadležnom sudu.

Procedura je takva da liječnik o tome da je roditelj odbio cijepiti dijete obavještava Institut za javno zdravlje, koji tu informaciju prosljeđuje nadležnoj zdravstvenoj inspekciji, koja ne može izreći mandatne kazne, ali može obavijestiti sud.
Ipak, kako objašnjava odvjetnik Vojin Biljić, roditelj, prema Pravilniku o zdravstvenoj zaštiti, ima pravo odbiti cijepljenje djeteta ukoliko procjeni da je to u njegovom najboljem interesu.
– Liječnik obavještava inspekciju i, teoretski, roditelj može snositi posljedice – na primjer ne može upisati dijete u vrtić. Roditelj ne može biti prekršajno kažnjen jer ima pravo štititi interes djeteta. Ukoliko ima osnovanu sumnju da je cjepivo štetno po zdravlje djeteta, svakako ne može zbog toga snositi posljedice – nikakve, pa ni prekršajne, jer ga štiti Međunarodna konvencija o pravima djeteta – objašnjava Biljić.
Podsjetimo, od 1. svibnja ove godine u Srbiji je obavezno cijepljenje polivalentnim cjepivom, a dr Slađana Velkov tvrdi da je u svijetu zbog njezine primjene povećana smrtnost kod djece do 50 posto.
(S. T.)

DRŽAVA TREBA OBJASNITI RIZIK

Dragana Soćanin, predsjednica udruženja „Roditelj“, kaže da ako postoji bilo kakav razlog za sumnju u cjepivo, roditelji mogu odbiti da cijepe dijete.
– Država bi morala objasniti zašto nam je potrebno cjepivo za koje u svijetu postoji sumnja da je štetno – kaže Soćaninova za Kurir i dodaje da roditelji koji ne cijepe djecu imaju problem pri upisu u školu.
Izvor: http://www.kurir-info.rs/
 

 

No Responses

  1. HRV says:

    BRAVO LJUDI!!!

  2. Vule says:

    Samo pokušavaju da vas zaplaše.Kada bi nekog i zatvorili pa posle nekog vremena uvide da ne mogu zatvoriti pola stanovništva morali bi bar da plate ogromne odštete.Nemojte da se plašite,ne mogu vam ništa!!!

  3. Danijel says:

    Bravo za srbe koji su osviješteniji od nas zaglupljenih Hrvata.

    • biljana says:

      nije u pitanju zaglupljenost nego informisanost. kada bi se medijski digla prasina i kada bi videli posledice sumnjam da bi roditelji u bilo kojoj zemlji tek tako dali dete na vakcinaciju. internet je najbrzi mediji pa zato hrvatska neka cita,sharuje,skuplja potpise…sta god kako bi zastitili decu.

  4. milan says:

    slijedeći korak je odbijanje upisa u matičnu knjigu rođenih, neka djeca budu sami svoji gospodari

    • Da, kako je krenulo zatvorićemo i matična odeljenja 😉
      Od svih vas koji ste ovde pisali, pitam da li ste te vakcine dobili i šta vam fali?
      A svi redom koji verujete dr Velkov pitajte najpre svog ličnog lekara kojem sigurno više verujete.
      Dr Velkov je toliko iskomercijalizovala svoju diplomu (nisam je videla) da je to zaista sramota šta radi.

      • maja volk says:

        Draga Rado, moje dete je ogluvelo od vakcine velikog kaslja. epidemija autizma nije slucajna, dokumentovana je kao posledica vakcina. Ne postoji ni jedna naucna studija o EFIKASNOSTI vakcine, ali je to najunosniji biznis farmaceutske industrije. nadjite i procitajte knjigu ISPOVEST MEDICINSKOG JERETIKA, napisanu pre 40 godina pa onda pitajte sebe da li i yasto verujete lekarima? Prosek posete lekaru je 7 minuta u ordinaciji. Danas ne postoji lekar koji ume da leci bez FARMACEUTSKIH lekova. Kada bi lekari pristali da potpisu garanciju da je vakcina bezbedna, a oni to nece jer ynaju da nije, onda cemo vakcinisati decu. Drugo, mi smo primili 5, 6 vakcina, danasnja deca primaju i po 20. Zasto? Zasto da beba dobije vakcinu protiv hepatitisa B, koji se prenosi seksualnim putem? Ili smrtonosnu vakcinu protiv raka grlica materice, koji se inace dobija od kancerogenih ulozaka….

      • Maja, da li ste Vi našli relevantne podatke (u Vašem gradu, komšiliku, u razredu Vašeg deteta) koliko dece je kao Vaše dete ( žao mi je zbog Vašeg deteta) obolelo zbog iste vakcine na isti način kao Vaše dete?
        Ja nisam znala da deca primaju i po 20 vakcina danas-da li su sve obavezne?. Moje dete je primilo 3 ili 4. Odakle Vam brojka 20? Mislila sam da pričamo o redovnim, kojih je i dalje 3 ili 4. (polio, hepatitis, MMR).
        U vezi hepatitisa se ne slažem nikako da se dobija samo seksulanim putem, toliko ste valjda informisani. Moja majka je umrla od hepat.B 1984. (nije ga dobila seks. putem, nego preko prljave injekcije i to lečeći se u bolnici od sasvim treće bolesti).
        U vezi vakcina sam više puta razgovara sa (pre svega prijateljicom) Mr Sci Dr Mirom Gavrilović, neuropsihij. (http://rs.linkedin.com/pub/mr-sci-dr-mirjana-gavrilović/48/a90/886 ).
        Ne govorim dakle kao lekar, jer to nisam, ali sam bila na jednom predavanju Dr Velkov i znam da nikada više neću ići. Bilo je pitanja prisutnih, bolje da Vam ne pričam njene odgovore. Može ona i dalje samo da piše, ja je neću čitati, sigurno.
        Za farmnakološku mafiju svi znamo, to je nesporno, tu ne bih ulazila u diskusiju.
        Da zaključim, ipak savetujem da se svaki roditelj, pre vakcine, konsultuje sa vrhunskim stručnjakom kojem veruje, ali da to ne bude nikako Dr Velkova.

      • Mama of 3 says:

        Evo moje drugo dete je posle svake vakcine u roku od 3h dobijalo tesku upalu pluca i napade gusenje i neka se neko samo usudi da mi kaze da nije od toga….Odvedem zdravo dete na vakcinu ,dodjem kuci i dete pocinje da se gusi,pravac bolnica i oni me pitaju sto sam cekala toliko….prvi put sam se ubila objasnjavajuci da je dete pre 3h bilo zdravo niko mi nije verovao ali vec treci put je i njima bilo jasno….sada imam i trece dete i ne pada mi na pamet da ga vakcinisem,vodim bitku sada sa upisom u vrtic …inace dete mi je hvala bogu zdravo ,za njegovih godinu dana jednom je imao samo virusnu temp.

  5. CECA says:

    BRAVOOOOO

  6. Marija Petrović says:

    Vakcinacija nije imunizacija.Vakcinacija je depopulacija.

  7. Moram da dodam i predlog da se na Tv uradi emisija sučeljavanja Dr Velkov sa nekim priznatim stručnjakom, koji ne deli njeno mišljenje, pa da čujemo u razmeni stavova pro and contra.
    Ona i kada je nastupala, gledala sam je, a ima je i na Youtube, uvek je sama sa svojim stavovima.

    • Admin says:

      Nije sama. Samo u Hrvatskoj, vrlo glasno, i vrlo javno istupaju liječnici poput dr. Sladojeva, dr. Lidija Gjalski, tu je dr. Lucija Tomljenović… i veliki broj onih liječnika koji se niti najmanje ne protive odluci roditelja o necjepljenju. Osobno živim u jednoj stranoj zemlji gdje cijepljenje nije obavezno, ne primjećujem zaražene, niti se roditelji smatraju neodgovornima jer ne cijepe djecu. Pitanje je – zašto u nekim zemljama cijepljenje nije obavezno, a u nekima jest.
      Prijedlog o sučeljavanju proslijedite nekoj tv mreži, mi smo samo portal.

  8. Kule says:

    Moje dete je ostalo paralizovano u donjim ekstremitetima posle primanja obavezne vakcine pred polazak u prvi razred. Svi, ponavljam SVI lekari sa kojima smo bili u kontaktu su NEZVANICNO priznali da je posledica vakcine, ali zvanicno na papiru ni jedan.

%d bloggers like this: