Jeste li spremni za Vastu? Reviewed by admin on . Vastu - uvod i objašnjenje  Što se u stvari događa?  U prirodi postoje određene energije koje zbog svojih karakteristika premašuju intelektualne, emocionalne sp Vastu - uvod i objašnjenje  Što se u stvari događa?  U prirodi postoje određene energije koje zbog svojih karakteristika premašuju intelektualne, emocionalne sp Rating:
You Are Here: Home » Život » Stanovanje » Jeste li spremni za Vastu?

Jeste li spremni za Vastu?

vastuVastu – uvod i objašnjenje

 Što se u stvari događa? 

U prirodi postoje određene energije koje zbog svojih karakteristika premašuju intelektualne, emocionalne sposobnosti i sposobnosti percepcije prosječnog čovjeka. Te su energije toliko rudimentarne, kao npr. gravitacija da se “podrazumijeva” da one djeluju. Njihovo djelovanje svi razumijemo ako se posvetimo proučavanju ali se vrlo rijetko ili gotovo nikada ulazi u njihovo proučavanje.

Vede, prastari spisi koje govore o ustroju svemira i čitave prirode odgovaraju na većinu pitanja koje može suvremeni čovjek postaviti iako su prvi puta zapisane već prije 5500 godina.

Te sile nazivamo elementima, elementarnim silama, prapočelima, praiskonskim silama.

Naravno, to nema nikakve veze sa kemijskim elementima, jer se govori o ENERGIJAMA koje se manifestiraju na najsuptilnijim nivoima percepcije.

Suprotno očekivanjima i mišljenju da je riječ o čistoj ezoteriji, Vastu je nastao upravo onako kako je nastala većina suvremenih egzaktnih znanosti: mudraci starog doba (drevni Rishiji) željeli su razumjeti zakonitosti prirode i na koji način ritam prirode utječe na događaje u svakodnevnom ljudskom životu. Jedini dostupan način za to bilo je promatranje, mjerenje i zapisivanje, te meditiranje nad rezultatima opita.

Obično, kada bi došlo do neke prirodne katastrofe, poplave ili potresa, 85% njihovog mjesta ili grada bilo bi uništeno, dok bi ostalih 15% ostalo neoštećeno.

Mudraci su se pitali zašto je baš tih 15% ostalo netaknuto. I, počeli su s istraživanjima. Mjerili su proporcije, orijentaciju oštećenih i neoštećenih građevina u odnosu na strane svijeta, bilježili rasporede prostorija i namještaja u tablice koje su imale dva stupca: pozitivno i negativno.

Prema prikupljenim podacima zaključili su da su isti parametri u prostoru uvijek prouzročili iste negativne ili iste pozitivne posljedice.

Nakon toga su se gradili samo takvi objekti koji su već imali provjerenu dimenziju, orijentaciju i raspored prostorija.

Stoljetne analize donijele su saznanja o tome da u prirodi postoji pet različitih energija, odnosno, pet elementarnih sila. To je istih onih pet elemenata spomenutih ranije: zemlja, voda, vatra, zrak i prostor.

Svaki od elemenata je najizraženiji u jednom od geografskih smjerova:

– zemlja na jugozapadu,

– voda na sjeveroistoku,

– zrak na sjeverozapadu,

– vatra na jugoistoku,

– dok je element

– prostora u sredini.

Pet elemenata, chakre, Vastu i zdravlje

Da bi se uopće moglo pričati o životu u skladu s prirodom, o zdravlju, fizici, glazbi, povijesti, matematici ili filozofiji, potrebno je objasniti pojam Pet elemenata.

Najlakši način koji sam naučio, a s kojim je moguće objasniti primjer pet elemenata je primjer jednog grada:

Grad, da bi bio grad, mora imati zgrade, ulice, mostove, tunele, stupove za rasvjetu, stupove za struju, cijevi za vodovod, kablove. Sve to zajedno čini element zemlje – građevni materijal.

Da bi grad sačinjen od elementa zemlje mogao funkcionirati i živjeti neophodna je energija koja će to sve pokretati i grijati. Za tu svrhu koristimo struju, naftu, plin, benzin, ugljen i drva. To je ono što nazivamo elementom vatre.

Gradu sačinjenim od elementa zemlje i pokretanim elementom vatre neophodan je element vode: rijeke i potoci, jezera, kiša, izvori pitke vode …

Taj grad da bi funkcionirao MORA imati i element zraka, a ne kao u Tokiju, gdje neki roditelji djecu u školu šalju s bocom kisika.

Postoji još jedan element koji je neophodan da bi taj grad mogao normalno funkcionirati. To je element prostora.

Kada se nađemo u „krkljancu“ Bangalorea koji je predviđen za 3 – 4 milijuna stanovnika, a na ulicama se stalno nalazi njih 12 milijuna, postaje nam jasno da postoji i taj peti element i zašto ga drevni filozofi Grčke i Rimatada nisu mogli spoznati.

Kao što je potrebno da vlada ravnoteža između 5 elemenata u jednom gradu, tako je potrebno da ta ravnoteža vlada i u svakom kvartu tog grada, u svakoj kući, u svakom stanu i u svakoj prostoriji.

Na isti način, kao što je izgrađen grad, od svojih pet građevnih elemenata, sve u našem sve miru MORA biti na isti način usklađeno. Kako čovjek, tako i sva ostala bića.

Gradnjom objekata, domova, kvartova i čitavih gradova, bez ikakvog logičnog rasporeda i proporcija, a suprotno načelima kruženja energije, stvaramo kaos i time uzrokujemo nagomilavanje ili manjak energija po zidovima kuća.

Da bi Vastu prostora bio dobar, potrebno je uskladiti svih pet elemenata u objektu, ali i u prostoriji. Kao što je već rečeno postoji i Vastu kvarta, naselja, države).

Ravnoteža energija u objektu potrebna je zbog toga što prostor može akumulirati ogromne količine energije.

Na primjer:

– Višak nagomilane energije, uzrokovati će da i manji potres oslobodi ovu energiju, da se zidovi “otresu” viška te energije, što će uzrokovati rušenje našeg doma, kvarta ili grada.

Svako biće koje će biti u dodiru s takvim mjestom stanovanja ili boravka, biti će pod utjecajem te energije, a to znači da će poremećaj energija u prostoru u kojem netko živi ili boravi, uzrokovati bolesti, a energetski izbalansirani prostor će bolesnom čovjeku donijeti nedostajuću energiju i na taj način doprinijeti njegovu ozdravljenju.

yantre

Kako se očituju Vastu (Vaastu, Vaasthu, Vasati) nedostatci i kako ih možemo prepoznati?

• upadljivo mnogo bolesti u kući,

• stanari nisu sretni iako se okolnosti čine dobrima,

• usprkos teškom radu i velikom trudu stanari kuće nemaju novca,

• nemir i brige, česte svađe u kući,

• roditelji imaju probleme s djecom,

• svađe i problemi u braku i drugim vezama,

• poslovne poteškoće,

• preuranjeni smrtni slučajevi i nesreće.

Zašto je to tako?

Svako biće je osim fizičkog bića istovremeno i nositelj specifičnog, njemu pridruženog energetskog potencijala koji ovisi o trenutku i mjestu rođenja i korelaciji energija toga trenutka.

Energetski potencijal bića i prostora u kojem ono boravi u stalnoj je međusobnoj korelaciji i pretakanju. Svaki zemljopisni pravac odgovara jednom prirodnom elementu ili mješavini tih elemenata i pridodjeljen mu je ženski ili muški karakter, u zavisnosti od toga na kome se ta energija manifestira.

Većina današnjih bolesti nastaje kao posljedica disbalansa energija kako u organizmu tako i u prostoru oko nas. Disbalans energije manifestira se kao bolest pojedinih organa, ovisno o vrsti energije koja nedostaje ili njezinom višku.

Na primjer:

– ako postoji disbalans u energijama vatre, on će se manifestirati kao problem vatrenih organa. To su svi organi koji sudjeluju u proizvodnji „probavne vatre“ (probave, srca, jetre, krv), ali i kao negativna energija za vodene organe (mjehur, bubrezi, maternica, jajnici).

– disbalans energije zemlje – manifestirati će se u bolestima zemljanih organa (kosti) i.t.d.

Na isti način, ako se gomilaju ili nedostaju energije ostalih prirodnih elemenata, dolazi do energetskog poremećaja u tim elementima i adekvatne reakcije u životu i zdravlju osoba koje taj prostor koriste. Zbog toga Vastu nedostatci u korelaciji s energetskim potencijalom osoba koje žive u određenom prostoru, mogu pozitivno ili negativno utjecati na zdravlje, kreativnost i sreću ljudi.

Ako čovjek, koji u tijelu ima poremećen element zraka, što se manifestira kroz bolesti dišnih organa, dođe živjeti u uravnoteženu Vastu kuću ili stan, po „zakonu spojenih posuda“, energija elementa zraka će se preliti u nedostajući energetski potencijal fizičkog tijela stanovnika, što će imati za posljedicu energetski balans organizma i samoiscjeljenje i ozdravljenje, pa možemo reći da će na taj način kuća liječiti čovjeka.

Ako postoji višak energije vatre, on će isparivati – spaljivati naše vodene organe. Ako postoji višak vodene energije, postat ćemo deblji, jer će višak vodene energije pogasiti našu probavnu vatru.

Naravno, navodim samo najbanalnije primjere radi lakšeg razumijevanja načina na koji prirodni zakoni i energija prostora utječu na naš život i zdravlje. Cijeli sustav je vrlo sofisticiran, detaljan, i za pravu analizu potrebni su detaljni podaci o objektu, ali i osobama koje u njemu borave.

Iskusan Vastu analitičar u stanju je iz nacrta kuće odrediti bolesti koje su uzrokovane Vastu poremećajima.

Najpovoljnije je izgraditi novu kuću po Vastu principima. Tu se tada u obzir uzimaju oblik i nagib zemljišta, prilazni putovi, okolna brda, rijeke i jezera.

Tako izabrano zemljište, pravilna lokacija kuće na tlu i njezina orijentacija prema stranama svijeta, kao i adekvatne dimenzije objekta i svih prostorija, kao i razmještaj prostorija po funkcionalnosti u kući, imat će za posljedicu da čovjek koji boravi u njoj bude blagoslovljen u svim vidovima života.

Vastu učitelji slikovito kažu da je bolje živjeti ispod drveta nego u kući koja ima loš Vastu, jer priroda poštuje svoje ritmove, pa tako svako drvo ima dobar Vastu.

80% problema možemo ispraviti provođenjem Vastu korekcije. Pošto je izgradnja kuće po Vastu principima često nemoguća jer su objekti izgrađeni prije saznanja o Vastuu, pristupa se korekciji Vastu korektivnim alatima.

Korekcije kojima se balansira protok energije u kući mogu biti:

1. manji građevinski zahvati kao:

• rušenja pojedinih zidova,

• otvaranje novih ulaznih vrata,

• probijanje novih prozora,

• prenamjene funkcije prostora,

• promjene instalacija,

• bojanje zidova adekvatnim bojama

2. premještanje namještaja,

3. postavljanje korektivnih lijekova kao što su:

• Yantre i Mandale – energetske grafike te

• piramida kao i

• Feng Shui korektivnih sredstava: zvončića, ogledala i prepreka i bambusovih flauta, vjetromlinova, fontana i akvarija…

Yantre ili piramide mogu generiranjem određenih vibracija i njihovim odašiljanjem u prostor nadoknaditi manijak određene energije u prostoru, ili blokirati preveliku količinu neke druge energije.

vastu

– Branko Lovrenčić

Leave a Comment