"Nakon kliničke smrti sam se promijenila" – dr. Nela Sršen

nela

“Svjestan si što si sam učinio od svojega tijela, koju si bolest sam sebi prouzročio, ali nisi u stanju objasniti kako si stekao te destruktivne navike. Vjerojatno je to tada bio jedini način da opstaneš jer nisi imao spoznaju većeg zadovoljstva, a to je: živjeti i biti. dr. Nela Sršen, iz knjige “Rak na duši”.

Neobičan pristup temi od jedne kirurginje. “Rak na duši” amalgam je autobiografskih priča, medicinskih savjeta i priručnika samopomoći.

Stručna, a intimna studija o tome kako ne dobiti ili kako pobijediti rak. Sršen je zapravo na tim stranicama ispisala krajnje iskrenu i osobnu, zanesenu odu životu. Oboljelima, a i zdravima, ta bi knjiga mogla biti putokaz k zdravlju. Bolest na kraju može biti i – pozitivno životno iskustvo, poručuje dr. Sršen.

“Bolest jest ‘iskustvo’, manje-više dugo, bolno i invalidizirajuće, često progresivno s neizbježnim ‘sakaćenjem’ tijela i duha, što potiče na generalnu reviziju. Dramatične i tragične životne situacije se spoznajom, unutarnjim otkrivanjem sebe mogu transformirati u ljubav koja je, dokazano, apsolutno najjače ‘oružje’ postojanja.”

Promjena pristupa

Doktorica među ostalim piše: “Postalo mi je dovoljno slušati pacijente kako govore o sebi da shvatim jesu li stvarno odlučili ozdraviti.” U razgovoru pojašnjava: “Govorim o empatiji. Poistovjetiti se s pacijentom znači zajedno naći najbolje rješenje, aktivirajući pri tome njegov unutarnji mehanizam ozdravljenja.


Evo dva recentna primjera: Jedan dragi gospodin stiže u kolima hitne pomoći, premješten iz jedne bolnice u moju kliniku. U kritičnom je stanju te je potrebna hitna valutacija i transplantacija jetre. Mjesecima je bio nepokretan u krevetu, bubrezi su mu otkazali. Polako sam nastojala da pacijent bude protagonost i aktivan sudionik liječenja, dovodeći ga u situaciju da zajedno odlučujemo o terapiji.

Nakon mjesec dana izišao je iz bolnice, a sada, nakon tri mjeseca, dok čeka transplantaciju, parametri su mu se toliko poboljšali da je skinut s liste, a prije je imao priotet.

Ništa se posebno od terapije nije promijenilo od one u bolnici u kojoj je bio u odnosu na onu u mojoj klinici. Ali, promijenio se njegov pristup bolesti, svijest prema svojem tijelu. To je bila najbolja terapija!

Samo pozitiva i VJERA

Drugi je slučaj mlade djevojke. S obzirom na to da je bila mlada, bilo je nešto lakše jer nije opterećena ni zasićena životnim iskustvima. Kritična, s poremećenom funkcijom jetre, dolazi na valutaciju i eventualno stavljanje na listu za transplantaciju. Njena je bolest autoimune prirode…

S njom je trebalo razgovarati, dati joj mogućnosti da se otvori, diskutirati s njome modelirajući negativne misli u stvaranje konstruktivnih, stimulirati je da analizira svoje emotivne i afektivne devijacije te da shvati zašto njen imunološki sustav napada vlastiti organ. Nalazi te pacijentice sada su dobri, a novac umjesto za plaćanje transplantacije ona danas želi investirati u željeni studij kako bi ostvarila svoje životne projekte.

Bit u povjerenju

Ono što sigurno ne želi je provesti više ijedan dan u bolnici! Naglašavam, terapija s kojom je stigla u kliniku nije se mijenjala. Ona je promijenila način razmišljanja te je, što je posebno važno, shvatila vrijednost i dragocjenost života!”

Pacijentima poručuje: “Zatvori Google, otvori svoj duh”, “Ne sumnjaj, ne provjeravaj”… Koliko krive ili negativne informacije o bolestima i ozdravljenju koje “googlamo”, slušamo od poznanika, čitamo po novinama mogu obeshrabriti duh? “Previše informacija, što točnih, što manje točnih, stvara konfuziju, povećava strah i nesigurnost pacijenta, što nije dobro.

Udaljavaju nas od istinskog izvora ozdravljenja – nas samih! Kako spominjem i u knjizi, najbolji je liječnik onaj koji pruža i prenosi povjerenje.

Tada će i terapija biti djelotvorna, uz dozu samopouzdanja i pozitivnih misli. Sve to daje dobru garanciju za ozdravljenje.”

Dr. Nela Sršen ugledna je liječnica, kirurginja, članica tima za transplantaciju jetre Sveučilišne bolnice u Padovi.


Rođena je u Metkoviću, djetinjstvo je provela na Hvaru, osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Splitu, a medicinu je studirala u Italiji, na Sveučilištu u Padovi. Poslije studija je upisala i specijalizaciju iz opće kirurgije, tijekom koje je bila i u New Yorku.

Nakon specijalizacije je postala članica tima za transplantaciju jetre prof. dr. Davida D’Amica, jednog od najcjenjenijih kirurga Sveučilišne bolnice u Padovi. Specijalizaciji iz opće kirurgije dr. Nela Sršen pridodala je i specijalizaciju iz rekonstruktivne, plastične i estetske kirurgije. Od 2001. predavač je i mentor specijalizantima opće kirurgije.

Dr. Nela Sršen istaknuta je humanitarka koja je pomogla brojnim pacijentima iz svoje domovine Hrvatske, ali i iz drugih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Jedna od prvih takvih pacijentica bila je Snježana Turić iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine kojoj je operacijom u Padovi spašen život 1996. godine. Zahvaljujući zalaganju dr. Sršen spašeno je stotinjak pacijenata iz Hrvatske, među kojima su i slikar Dalibor Jelavić te kantautor Arsen Dedić.

Pomogla je također dolasku na usavršavanje u Sveučlišnoj bolnici u Padovi brojnim liječnicima iz Hrvatske, uključila se u edukaciju liječnika-kirurga u programima transplantacije u Bosni i Hercegovini te se uključila u programe promocije darivanja organa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Zbog osobitog humanitarnog zalaganja Predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je 1999. Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske

Ovo nije pouka, još manje vodič kroz životnu mudrost. Ovo je moja životna priča koja je srela tisuće drugih, svaku sa svojim duševnim i tjelesnim patnjama. Poistovjećujući se s tuđim bolima, spoznala sam i svoju koja mi je trošila tijelo i dušu, odnosila me…. Baš kao i moje pacijente. Vidjeti sretnima i izliječenima one koji su izgubili životnu energiju, pomoći im… to je moja životna misija, moja strast. Knjiga što je držiš u ruci napisana je za Tebe, dragi prijatelju, prijateljice.

Imajmo LJUBAVI, VJERE I NADE

Dr. Nela Sršen

Ivan R. Johnny

Izvor: glasbrotnja.net

 


 

No Responses

  1. srđana says:

    boginja moja Nela

  2. Bob Biskup says:

    Vrlo impresivno,samo posebne osobe imaju takvu sposobnost i ljepotu u jednom.Vrlo jednostavan recept za sve bolesti tegobe i prepreke u nasim svakodnevnim zivotima, preporucen od definitivno vrlo obrazovane Dr. Nele.Puno srece u privatnom i profesionalnom zivotu.
    Bob

%d bloggers like this: