Novogodišnje odluke

novogodišnja odlukaVjerujem da ih je svatko od nas donio više u puta u životu i do 15.1. već zaboravio na njih. Neke od njih smo donosili i više puta. Nekad čak i krenemo i ustrajemo u tome neko vrijeme, a onda opet posustanemo. Koju ste Odluku donijeli ove godine?

Ovo je jedan izuzetno zanimljiv i vrlo raširen fenomen. Uvijek se pitam kako to da odrasla osoba koja nešto odluči ne može ustrajati u tome da tu odluku sprovede do kraja i da ta odluka postane navika. Možda nismo tako odrasli kako mislimo da jesmo? Locirati problem ne bi trebalo biti preteško i može se sažeti u jednu riječ: OTPOR. Jedini “neprijatelj” u provođenju novogodišnjih (ili bilo kojih drugih) odluka smo mi sami i Njegovo Veličanstvo Otpor. To je jedina stvar s kojom se trebamo suočiti.

Prvi korak u promjenu je prihvaćanje stanja kakvo god da jest bez preuveličavanja i bez umanjivanja. Vaga pokazuje toliko. Ne mogu se popeti na drugi kat bez da se uspušem. Pušim 20 cigareta na dan… To je realnost. Trenutno stanje. Kako se osjećate u vezi toga, ako to glasno izgovorite ili ispišete na papir? Uzmite si vremena da dobro osjetite svoje tijelo, fizičke senzacije, osjećaje koji se javljaju i misli koje Vam prolaze glavom. To je ono što si radim. Kako se osjećam? Mogu li si uopće dozvoliti osjećaje u vezi toga ili se držim dobro prokušanog recepta racionalizacije, negiranja, umanjivanja, tj. taktike broj 1. Paaaaaaa nije to tako loše.

Javlja li se možda unutarnji glas koji kaže pogledaj se kakav si? Gadiš mi se. Moraš to napraviti. Moraš to promijeniti. Odvratan si. Loš. Ne valjaš. Ovo bi bila taktika broj 2. Usput ću reći da svako “moraš” uzrokuje “neću”. Ne vjerujete? Isprobajte na svojim najbližima. Recite partneru moraš oprati suđe ili moraš vježbati ili prestati pušiti (na vlastitu odgovornost) i javite mi kako je prošlo. Jako me zanima da li sam imao pravo.

Taktika broj 3 je odugovlačenje. Sutra, od ponedjeljka, od 1.1.2021…

Poznato?

Ajmo se dogovoriti da smo svi majstori ovih taktika i da niti jedna ne daje rezultate. Dakle, vraćamo se na početak. Kako se osjećam kad svoju realnost izgovorim na glas? Što sve osjećam u vezi toga? Jesam li ljut, tužan, prestrašen? Mogu li si to dozvoliti osjetiti? Da li ispod toga postoji osjećaj boli? Boli zbog toga što si radim? Boli zbog toga što izdajem sebe i nisam si najbolji prijatelj? Kad bol postane veća od dobitka (zamišljenog ili realnog), tek tad smo spremni za promjenu.

Treba vidjeti što se to javlja, koji specifični otpor kad odlučite krenuti vježbati, ne zapaliti još jednu cigaretu ili ne pojesti još jedan zalogaj? Što je to što nas sprječava u provođenju odluke? Nije dovoljno ostati na površini i s “ma ne da mi se”, “od sutra ću”… već se treba spustiti u tijelo i dozvoliti si osjetiti osjećaje koji se javljaju. Bez oslobađanja i transformacije emocija, promjena je vrlo teška. Promjena samo voljom može raditi neko vrijeme, ali često nije trajna.

Dobro se zapitati zašto želim promjenu. Što ću dobiti time? Ako se možete zamisliti da ste već promjenu ostvarili – kako bi izgledao Vaš život? Tko bi Vi bili? Kako bi se osjećali? Što bi radili? Ukoliko to iskustvo već sad možete stvoriti u svom tijelu, mislim pod time da možete jasno osjetiti sebe s tom promjenom, to će biti sila koja će Vas privlačiti umjesto da se gurate s mjesta na kojem se trenutno nalazite.

Uz to je potrebno nagraditi se. Ne novim zalogajem ili novom cigaretom, već priznanjem. Sami sebi odajte priznanje za vlastito postignuće. I opet je bitno da to bude iskustveno i emotivno. Bacite pogled na sebe u ogledalu i recite si bravo majstore. Svaka čast. Dobar si. Istrčao si danas toliko, nisi zapalio cigaretu ili nisi pojeo nešto nezdravo. Fakat si dobar. Slavite sa sobom i drugim ljudima koji su Vam podrška. Podrška od ljudi koji znaju što radite također će olakšati da ostvarite svoju promjenu i ustrajete na svom putu (pogotovo kad Vam je teško i mislite odustati). Okružite se takvim ljudima i činite ono što znate da trebate činiti, ali nemojte biti fašista i sam svoj robovlasnik. Dozvolite si i “griješiti”, ali imajte namjeru biti dosljedni.

novogodišnje odluke

– Dane Cvijanović

https://www.facebook.com/energoterapija