Domaći kečap – recept

kečapDonosimo vam domaću inačicu omiljenog umaka s receptom Jamiea Olivera

Omiljeni umak malih i velikih, kečap, gotovo uvijek kupujemo u obliku industrijskog proizvoda. Kečap ima dugu i osebujnu prošlost, a smatra se da inačica ovoga popularnog crvenog umaka potječe iz Kine još od 17.stoljeća, međutim tada se umak pripremao od ukiseljene ribe. Britanski istraživači susreli su se s ketchupom u 18. stoljeću na području Malezije, a i sama riječ kĕchap ima indonezijsko-malezijsko porijeklo. Prvi recept za kečap od rajčica pojavio se početkom 19.stoljeća u američkoj kuharici Sugar House Book. Od tada do današnjeg vremena, recept za ketchup je evoulirao i mijenjao se, međutim, baza recepta ostale su rajčice, luk, češnjak, celer, šećer i ocat.
Ako imate domaće zrele rajčice i malo vremena viška, upustite se u avanturu pripreme domaćeg ketchupa, a evo kako ga priprema glasoviti Jamie Oliver. Trebat će vam pola kilograma svježih i zrelih rajčica (najbolje cherry ili šljivarica) te pola kilograma konzerviranih pelata.
kecap455.jpg
Potom dodajte svježi bosiljak i cijelu smjesu preselite u mikser (blender) i dobro usitnite na najjačoj brzini, dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Foto: Thinkstock
Također, pripremite jedan veliki luk, polovicu glavice komorača, jednu stabljiku celera,maslinovo ulje, malo svježeg đumbira (veličine palca), 2 režnja češnjaka, polovicu crvene ljute čili papričice, svežanj svježeg bosiljka, 1 žličicu korijanderasolpapar, ¾ šalice vinskog octa i 1/3 šalice smeđeg šećera. Sve sastojke valja nasjeckati na male komade.
Za početak, svo nasjeckano povrće treba staviti u duboku tavu na zagrijano maslinovo ulje i potom dodati začine: đumbir, češnjak, čili, korijander, bosiljak te sol i papar. Pirjajte 10–15 minuta na laganoj vatri dok ne omekša. Potom dodajte sve rajčice i 1 i ½ šalicu hladne vode. Kuhajte do vrenja i lagano protresajte dok se tekućina ne reducira na pola početne količine. Potom dodajte svježi bosiljak i cijelu smjesu preselite u mikser (blender) i dobro usitnite na najjačoj brzini, dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Prelijte umak u čisti lonac i dodajte smeđi šećer i ocat. Pristavite na štednjak i kuhajte dok dio vode ne ispari i smjesa poprimi konzistenciju kečapa od rajčice. Sada možete kušati vaš domaći kečap i po potrebi korigirati okus dodatkom začina. Ovako pripremljen kečap možete pohraniti u sterilizirane staklenke i čuvati ga do 6 mjeseci. Kako pravilno sterilizirati staklenke saznajte ovdje.
– Darija Vranešić Bender