Nezdrava i opasna dječja hrana

djecja-hrana-benzen.
Njemačka organizacija za zaštitu potrošača Foodwatch provela je istraživanje o kvaliteti prehrambenih proizvoda koji se reklamiraju pod oznakom da su zdravi za djecu.

Rezultati istraživanja su poražavajući, pokazalo se da je hrana za djecu prepuna šećera i masti, zbog čega Foodwatch zaključuje da ‘prehrambena industrija kvari dječju prehranu’.

Naime, Foodwatch je od travnja 2011. do veljače 2012. obilazio berlinske supermarkete i u njima sakupljao prehrambene proizvode prvenstveno namijenjene djeci, dok su kriterij ocjenjivanja preuzeli od njemačke vlade koja je promovirala piramidu zdrave prehrane.

Zaključak Foodwatcha jest da ‘prehrambena industrija uništava zdravu prehranu naše djece’, jer je cilj prehrambenih kompanija ‘rano naviknuti djecu na proizvode koji debljaju’. ‘Ne mogu djeca toliko vježbati i dnevno se kretati, koliko je masti i šećera u proizvodima prehrambene industrije’, rekao je Martin Ruecker iz Foodwatcha.
Nije ni to najgora stvar. Trovanje djece počinje još u najmlađoj dobi, s hranom za bebe.

Njemački magazin Markt došao je do zabrinjavajućih podataka nakon što je dao na analizu dječje kašice i sokove od mrkve.

Naime u ovim proizvodima pronađen je benzen, spoj koji izaziva rak.
Sumnja se da je izvor benzena u kašicama i soku od mrkve konzervans natrij benzoat koji je dozvoljen iako udruge zazaštitu potrošača zahtijevaju njegovu zabranu. No, problem je, sumnja se, i to što se tijekom zagrijavanja proizvoda od mrkve oslobađa benzen, a ne može ishlapjeti jer je bočica zatvorena.

Jedan od proizvođača spornih proizvoda je istaknuo kako benzena ima više u zraku kojeg udišemo nego u njihovim artiklima, ali da će ispitati sve mogućnosti da zamijene sporni konzervans.Prema stručnjacima već i mala količina benzena može biti opasna.’Benzen je kancerogeni spoj koji i u malim količinama može uzrokovati rak kao što je leukemija’, upozorio je njemački toksikolog Hermann Kruse, prenosi focus.de.
Apeliramo na roditelje da sami pripremaju hranu za svoju djecu.
Izvor: Internet