12.09. – U orlovu oku

knjiga buđenjaProstranstvo ovog beskrajnog neba
odraženo je u kutu orlova oka.
Upravo na taj način, srce
kad je uzbuđeno, odražava Univerzum.

Kao što mjesec donese sunce onima koji su okrenuti od svjetla, otvoreno srce donosi ljubav onima koji se probijaju kroz tamu. Važno je sjetiti se da Mjesec nije izvor svjetlosti nego odraz; jednako tako, koliko god je srce veličanstveno, ono nije izvor ljubavi, nego prijenosnik sila kojih nismo svjesni.

Uvidio sam da su ljudi kojima sam se divio cijeloga života, koje sam nastojao oponašati, svi bili nalik mjesecu u noći, a njihova je otvorenost omogućila da sjaje usred moje tame. Otvorenost koju nisam mogao oponašati niti im zavidjeti na njoj, već je samo otkriti u sebi.

Pomišljam na svoju baku koja mi je svojom ogromnom doseljeničkom toplinom pomogla da vidim sebe kao što nam pun mjesec omogućuje da vidimo vlastite ruke u mraku. Bila je to i jedna učiteljica sjajnih očiju, koja je našem zbunjenom, mladom egu pokazala istinu i nekako me opušteno uvela u traganje za onime što je uistinu važno. Bio je to i sedamdesetogodišnji svećenik koji je predvodio molitve moje skupine za poboljšanje zdravlja, toliko iskren u svojoj ljubavi da je njegovo srce odražavalo našu bol i milost, naš strah i nadu, našu zbunjenost i sigurnost.

Kad smo brižni i kad nam je stalo pomoći nekome, upijamo istinu koja živi onkraj riječi. Puno je toga što tada želimo drugima reći, previše da bi se moglo izraziti. No sve se to reflektira iz naših srca i umiruje ljude oko nas.

Meditacija za današnji dan:

  • Sjedite s pouzdanom voljenom osobom i opišite srce nekoga kome se divite.
  • Kako vam je milost te osobe koristila?
  • Gdje ta milost živi u vama? Može li vam donijeti dobro?
  • Meditirajte zajedno o kvaliteti srca kojemu se divite i pozovite ga da se pokaže kroz vas.

– Mark Nepo

knjiga buđenja