08.09. – Dočekati razilaženje magle

knjiga buđenjaBiti blizu nečega lijepog ili dragocjenog, 
a ne biti sposoban doživjeti to,
najsuptilniji je mogući način mučenja.

– Robert Johnson

Svi doživljavamo trenutke kada nam ruža iz nekog razloga izgubi boju, kad nas glazba više ne dira, ili kad draga, plemenita duša pred nama više ne omekšava naše srce.

Nastajanje i nestjanje značenja prirodno je kao što pomicanje oblaka čas pušta svjetlo, čas ga zakriljuje. No to postaje mučenje kad povjerujemo da ruža više nema boju, da glazba više nije dirljiva, ili, najgore od svega, kad zaključimo da osoba pred nama više nije tako draga i mila.

Zapravo, od neopažanja je još gore opaziti, a ne biti dirnut onime što vidimo. Stvari i ljudi se nedvojbeno mijenjaju – naše potrebe se mogu promijeniti – li istinsku promjenu ili gubitak ne možemo prepoznati ako ne priznamo i ne prihvatimo to da ponekad ne možemo osjetiti ono što vidimo.

Emocionalne tragedije života često započinju kad želimo preokrenuti svoj život -mijenjamo partnere, vjeru, poslove – u nastojanju da pronađemo smisao koji obamrlo spava u nama.

To me podsjeća na čovjeka koji je izgradio kuću na litici pokraj mora, a tada se dovukla magla i zadržala mjesec dana. Čovjek je prokleo to mjesto i odselio se, a tjedan dana nakon njegovog odlaska magla se razišla. ljudska smo bića i svi doživljavamo magle koje obavijaju naša srca, a naš život često ovisi o tihoj hrabrosti potrebnoj da pričekamo njezino razilaženje.

Meditacija za današnji dan:

  • Sjedite u tišini misleći na nešto što je u vašem životu naizgled izgubilo smisao.
  • Dišite i dopustite da udisaj okrijepi vaše srce
  • Dišite i dopustite da izdisaj okrijepi vaše oko.
  • Uđite u dan misleći na ono što za vas nema značenje kao nekada i s vremena na vrijeme pogledajte to novim očima.

– Mark Nepo