Zlatno mlijeko

zlatno mlijekoU Ayurvedi je izuzetno poznato i popularno tzv. Zlatno mlijeko. Što je to? Zlatno mlijeko je ukusan napitak koji se sastoji od kurkume, još nekih začina i najčešće Gheea. Prije nego Vam napišem recept za Zlatno mlijeko, želim osvrnuti vašu pažnju na dva iznimno važna podatka. Prvo, iznimno bitno – kurkuma pokazuje puno veći ljekoviti potencijal ukoliko je otopimo i popijemo s mlijekom i malo Ghee, nego vodom, kako većina ljudi radi. I s vodom je učinkovita, također i u čaju sa svježim đumbirom, no u kombinaciji s mlijekom i ghee, ljekovita svojstva kurkume bivaju višestruko jača.

U Ayurvedi je iznimno bitan način na koji ljekovitu biljku unosimo u organizam, dakle ne samo biljka nego i medij kroz koji unosimo biljku i to zovemo Anupana. To može biti voda, mlijeko, Ghee, te mnogi drugi mediji… Svaka biljka ostvaruje svoj puni potencijal tek ukoliko znamo izabrati pravi medij za nju, odnosno anupanu. Nije isto unosimo li pojedinu biljku s vodom, mlijekom, ili nečim trećim… Kurkumu preporučujem unositi s mlijekom, i zato je popularno ayurvedsko Zlatno mlijeko doista zlata vrijedno… Sigurno se sada nadovezuje pitanje, s kojim mlijekom? To me klijenti često pitaju… Pa evo i par riječi o tome…

Priča o mlijeku na temelju znanja ayurvede, iz moje perspektive

Često me klijenti i polaznici mojih radionica znaju pitati – moram li baš piti kravlje mlijeko ili to može biti i neko biljnog podrijetla. U drevnim ayurvedskim spisima velika se pozornost poklanja upravo kravljem mlijeku, te se u Ayurvedi često ističu njegova ljekovita svojstva. Jogiji vjeruju da je kravlje mlijeko sveti napitak, jedina hrana koja dolazi izravno od majke. Ako slijedimo drevnu tradiciju Ayurvede preporuka je isključivo kravlje mlijeko, i tako će Vas usmjeriti mnogi ayurvedski terapeuti i liječnici. Osobno, ne bih se složila s tim, iz razloga što nastojim ayurvedu prilagoditi našim ljudima, vremenu i prostoru gdje mi živimo. Smatram da treba uzeti u obzir da je Ayurveda nastala prije 5.000 godina, kada je kravlje mlijeko u Indiji bilo izuzetno zdravo (a i sada je tamo vrlo zdravo), svježe, nepasterizirano, od kravica koje slobodno pasu i uživaju na pašnjacima. Takvo je mlijeko iznimno dragocijen lijek. No kakve su mogućnosti doći do takvog mlijeka danas kod nas? Na žalost, vrlo male. I zato smatram da bi bilo vrlo nepromišljeno od mene da Vas navodim na kravlje mlijeko, iako tako piše u drevnim ayurvedskim spisima. Jer smatram da se kravlje mlijeko danas kod nas, i u Indiji prije 5.000 godina, ne može uopće niti usporediti.

Dakle, moj je savjet da slobodno koristite mlijeka biljnog podrijetla u zamjenu za kravlje.

Ljekoviti Ghee od Kurkume, Kardamona, Cimeta i Đumbira

Prije svega, predlažem da si napravite ljekoviti Ghee od kurkume i začina na način da ukuhate biljke u Ghee na vrlo laganoj, najlakšoj mogućoj vatri.

Mjere su sljedeće:

20-30g začina u jednakom omjeru : 120g Ghee

Kuhajte na vrlo, vrlo laganoj vatri 3-5 minuta, uz stalno miješanje. Ne smije zagoriti. Zatim procijedite kroz sterilnu gazu i cjedilo.

Ovo je najjednostavniji način izrade ljekovitog Gheea.

Recept za ayurvedsko Zlatno mlijeko

1/4- 1/2 žličice ljekovitog Gheea otopite u šalici mlijeka, te dodajte 1/2 žličice meda, te prstohvat papra.

Ukoliko nemate Ljekoviti Ghee pri ruci, možete 1/8 žličice svakog od navedenih začina staviti u mlijeko, te na vatru da prokuha.

Potom skinite s vatre, pričekajte da postane mlako, te dodajte med.

Zlatno mlijeko preporučujem piti svaki dan, osobito osobama koje imaju problema s artritisom i bolnim zglobovima. U tom slučaju možete u Ghee ukuhati malo veći omjer kurkume od ostalih začina.

Ayurvedske napomene

Ukoliko ovaj napitak pripravljate s kvalitetnim kravljim mlijekom pogodan je za Vata i Kapha došu. Kravlje mlijeko često uzrokuje plinove i nadutost kod osoba s naglašenom vata došom, te suhoću, dehidraciju, anksioznost, konstipaciju. No u kombinaciji s ovim začinima, svi navedeni simptomi nestaju i Zlatno mlijeko izvrsno odgovara za balansiranje Vata simptoma.

Također, kravlje mlijeko nerijetko potiče sluz koja je glavni pokazatelj neravnoteže Kapha doše, i kao takvo, kravlje mlijeko ne preporučuje se obilato za osobe s naglašenom Kapha došom, osobito ukoliko imaju problema s sluzi u plućima, sinusima… No, kravlje mlijeko u kombinaciji s gore navedenim začinima – balansira Kapha simptome i smanjuje pretjeranu količinu sluzi u organizmu.

Osobe s naglašenom Pitta došom mogu konzumirati ovo mlijeko umjereno, odnosno u manjim količinama, jer navedeni začini imaju zagrijavajuća svojstva i kao takvi potiču neravnotežu Pitta doše.

Ukoliko napitak radite s biljnim mlijekom, prilagodite ga došama. Zobeno mlijeko odgovara Vata doši, Rižino Kapha doši, dok je, primjerice, bademovo mlijeko pogodno za sve tri doše.

zlatno mlijekoIzvor: http://lightofayurveda.wordpress.com

Ljekovita svojstva zlatnog mlijeka
Zlatno mlijeko u sebi na specifican način objedinjuje sve navedene sastojke i u takvom obliku pruža mnogo koristi ljudskom organizmu. Danas se ovaj napitak najčešće propagira kao djelotvorno prirodno sredstvo za liječenje i održavanje dobrog zdravlja kostiju, kičme i zglobova. Ono podmazuje sve zglobove u organizmu i pomaže u razlaganju depozita kalcija. Može biti od velike koristi u liječenju artritisa. Tako da u tu svrhu lekari indijske tradicionalne medicine preporučuju po 1 šalicu zlatnog mlijeka dnevno i tvrde da će pozitivna promjena u zglobovima biti primjeena.
Osim toga, zlatno mlijeko pottiče probavu, jača imunitet, povoljno utječe na ženske reproduktivne organe, ublažava kašalj i prehladu.
Boja, miris i ukus zlatnog mlijeka pravi su melem za čula. Naročito se preporučuje u stanjima iscrpljenosti, stresa, nesanice i depresije.
Izvor: Internet