Spirulina

AISpirulina je modro-zelena alga, punovrijedna, blagotvorna i lako iskoristiva hrana. Sadrži preko stotinu različitih hranjivih tvari sa sinergističkim djelovanjem, među kojima su 60% bjelančevine, zatim vitamini i minerali, antioksidans beta-karoten, gama-linolenska kiselina i druge esencijalne masne kiseline, sulfoglikolipidi, polisaharidi…

Spirulina nas opskrbljuje mnogim esencijalnim mineralima i oligoelementima. Njena  tamno-zelena boja je rezultat nagomilanih prirodnih pigmenata – klorofil (zelen), fikocianin (modar) i karotenoidi (narančast). Svi oni vežu na sebe velik dio Sunčeve energije.

Spirulina raste brzo a osigurava 20 puta više proteina po jedinici kultivirane površine od soje i 200 puta više od goveđeg mesa. Ne iskorištava plodnu zemlju dok se za dobivanje 1 kg kukuruznog proteina troši 22 kg površinskog sloja zemlje, a za 1 kg proteina goveđeg mesa – 145 kg.

Bogate i punovrijedne hranjive tvari spiruline osiguravaju gotovo sve životno neophodne sastojke, koji nedostaju svakodnevnoj  prehrani. Ona daje sportašima bogate rezerve energije, krijepi ljude s problemima probave, apsorpcije i eliminacije, pomaže pri povišenom šećeru, stresu i depresiji, poboljšava jasnoću uma… Konzumira se stoljećima. Danas milijuni ljudi po cijelom svijetu koriste ovaj dar prirode.

Spirulina je izuzetno bogata beta – karotenom koji je provitamin vitamina A (25 puta ga ima više nego u sirovoj mrkvi). Ona može, ne samo spriječiti pojavu raka, nego i sasvim obrnuti proces njegova razvitka, ako je već došlo do bolesti. Prirodni oblici provitamina A su puno kvalitetniji, za tijelo probavljiviji i samim tim iskoristiviji za razliku od sintetskih ( umjetnih) preparata.

Beta – karoten je prirodni antioksidant, koji osim od malignih, zaštićuje i od srčanih bolesti, virusa SIDE, bakterija, jača imuni sustav, potpomaže i ubrzava saniranjenje rana i smanjuje veličinu tumora. Smanjuje i nivo kolesterola u krvi i poboljšava zdravlje u svakom pogledu. 3g spiruline osigurava 180% dnevne potrebe za  beta-karotenom (RDA preporučene u SAD-u.) Uzimanje beta-karotena preporuča se umjesto vitamina A jer ne postoji opasnost akumulacije, a samim tim i predoziranja.

Spirulina sadrži velike količine vitamina B12, u čemu je samo AFA alga nadmašuje. Sirova goveđa jetra sadrži 26 puta manje vit.B12. Kao što sam prethodno već napomenuo, vitamin B12 je od životne važnosti za stvaranje krvi, osigurava potrebnu tjelesnu energiju a naročito je važan za normalan razvoj i funkcioniranje neurona… Neophodan je i za prirodno čišćenje crijeva.

Spirulina je tri puta bogatija vitaminom E od sirove pšenične klice i izuzetno je biološki aktivna zbog prisustva drugih vitamina i esencijalnih tvari.

Gama-linolenska kiselina apsolutno je neophodna za razvoj dojenčadi. Majčino mlijeko je sadrži u najvećoj količini dok se spirulina svrstava na drugo mjesto, te je zato nazvana “majčino mlijeko planete”. Kod odraslih osoba, gama-linolenska kiselina pomaže smanjenju nivoa kolesterola a samim tim i visokog krvnog tlaka. Ublažava neka stanja kao artritis, bolove prije menstruacije (PMS), ekceme, psorijazu i sl.

Spirulina je naročito bogata (oko 50 puta je bogatija od špinata) organskim željezom, koje je apsolutno netoksično i lako probavljivo.To je čini dragocjenom hranom krvi. Njeno bogatstvo minerala je od izuzetne važnosti za zdravu kožu, kosti i zube. U tom pogledu je spirulina “rame uz rame” sa Klamathskom algom, naročito kada je uzgajana u zadovoljavajućim uvjetima.

Spirulina kao i AFA-alga sadrži dva puta više bjelančevina od soje i tri puta više od goveđeg mesa, ribe i jaja. U isto vrijeme u jednom gramu suhe algine mase sadržano je manje od 4 kalorije i gotovo ništa kolesterola. Bjelančevine spiruline sadrže 8 esencijalnih i 10 neesencijalnih aminokiselina. Pravilnog su odnosa, 90% usvojive.

Spirulina je alkalna hrana i održava idealni pH organizma. Zbog nepravilne prehrane i pretjeranog uzimanja prerađene, prekuhane, frigane hrane, hrane koja duže stoji, kao i gaziranih bezalkoholnih napitaka, naš organizam postaje pretjerano kiseo – što je jedan od glavnih razloga češćeg oboljevanja. Da bi bili zdravi, neophodno je održavati alkalno-kiselu ravnotežu organizma – u čemu nam pomažu  AFA-alga i spirulina.

Spirulina je savršena hrana za sve svojim cjelovitim blagotvornim učinkom na organizam. No, nema tako izrazit efekat na mozak i stvaranje krvi kao AFA-alga. Naročito je potrebna i dragocjena trudnicama i dojiljama, maloj djeci, starijim osobama i aktivnim sportašima. Može se konzumirati prije obroka, između kao i za vrijeme obroka.

Tijekom 1996. godine znanstvrenici su objavili rezultate istraživanja učinjenih u laboratoriju Harvard Medical School i Earthrise Farms. Prema njima, vodeni ekstrakt spiruline sprječava umnažanje virusa SIDE u ljudskim stanicama, točnije u T- stanicama tkiva ali i u perifernoj krvi. Virusna produkcija se smanjuje kod koncentracije 5-10 mg spiruline a veće koncentracije potpuno zaustavljaju razvoj istog virusa uz istovremenu netoksičnost za ljudski organizam.

Druga grupa znanstvenika je objavila rezultate novih istraživanja sa pročišćenim vodenim ekstraktom spiruline, nazvanim “kalcium spirulan”. On sprječava razvitak SIDE, herpes simplexa, ljudskog citomegalovirusa, virusa gripe tipa A i drugih a istodobno je potpuno bezopasan za ljudske stanice.

Prema dr Gabrielu Cousens, spirulina je jaka alkalizirajuća hrana s naglašenim blagotvornim učinkom kod najrazličitijih zdravstvenih problema. Njeno djelovanje je usmjereno ka čitavom organizmu dok utjecaj na mozak i nervni sustav nije tako značajan kao kod AFA-e. Upravo zbog navedenog je korisno kombinirati te dvije vrste mikroalgi s ciljem postizanja maksimalnog  ljekovitog i energizirajućeg učinka.

AI

Izvor: http://www.alternativainformacije.com / http://hr.anhira.com/Alge/spirulina.htm