01.09. – Razdvajanje i posjedovanje ili sastavljanje i pripadanje?

mark nepoBožja stvorenja ne bismo smjeli zlostavljati.
Moraš preokrenuti taj haiku, ne:

vretence;

ukloni mu krila –
stablo papra,

ali:

stablo papra;
dodaj mu krila –
vretence.

– Japanski majstor Basho odgovara na Kikakouovu pjesmu

Propast ili ozdravljenje svijeta na neki način ovise o tome kako se ova misao tumači. Sva je razlika u tome razdvajamo li stvari i pojave u svijetu ili ih spajamo. Štoviše, ova mala Bashova uputa otkriva nam kako se odigravala ljudska povijest, pokazujući kako je jedan hodočasnik razdvajao stvari, a drugi ih ponovno spajao.

Primjerice, spomenimo dva istraživača koja su obojica na svoj način oblikovali svijet kakav poznajemo: Christopher Columbo i Carl Jung. Dok je Columbo prešao ocean u namjeri da uzme sve blago koje pronađe, Jung je prešao unutarnji ocean u namjeri da sastavi što god tamo zatekne kako bi stvorio blago od onoga što je već imao. Moramo se zapitati što je jednog istraživača potaknulo da zakorači na kontinent koji do tada nije vidio i usklikne: “Ovo je moje!”, a što je drugoga potaknulo da se nakloni i ponizno kaže: “Ja pripadam ovome…”

Možda je razlika u tome što je Columbo tragao u vanjskom svijetu i stigao je u Novi svijet s već unaprijed stvorenim osjećajem osvajanja, a Carl Jung tragao je unutarnjim svijetom i stigao je do Nesvjesnoga s neodređenim osjećajem ljubavi. Obojica su očito bili posvećeni svojoj potrazi, ali gdje je Columbo namjeravao razdvojiti i posjedovati, Jung je namjeravao sjediniti i pripadati.

Moramo paziti jer u nama su oba poriva: onaj za razdvajanjem i posjedovanjem, te onaj za sjedinjavanjem i pripadanjem.

Jednako kao što stalno otvaramo i zatvaramo oči, tako poput graditelja stalno rastavljamo i sastavljamo. Ali, kao što smo budni sve dok držimo oči otvorenima, tako smo bliže iscjeljenju dok držimo stvari povezanima.

Koliko smo puta u ljubavi, prijateljstvu, u potrazi za znanjem i rastom ili nastojanju da shvatimo sami sebe, poput Kikakoua, oduzeli nečemu krila prije nego smo mu dali priliku da nas oslobodi?

Meditacija za današnji dan:

  • Sjedite u tišini i meditirajte u težnji kojom ste trenutačno zaokupljeni. To može biti težnja za razumijevanjem samoga sebe, za dubljim odnosom, novim domom ili poslom.
  • Podrobno razmotrite što činite da biste to ostvarili.
  • Razdvajate li stvari ili ih sastavljate?
  • Pokušavate li razdvoijiti i posjedovati ili sjediniti i pripadati? 
  • Uklanjate li krila ili ih dodajete?

– Mark Nepo