Što je Ho'oponopono?

Ho`oponopono – Havajska tehnika iscjeljivanja i povezivanja s Božanstvom

Ne možeš biti odbijen od nečega što je savršeno,

cijelo, kompletno, i ispravno za tebe, kada si najprije

svoje Sebstvo. Bivajući najpre vlastito Sebstvo ti

automatski doživljavaš savršenstvo na način

Božanskih Misli, Riječi, Djela, i Aktivnosti.

Dozvoljavanje tvojim zatrovanim mislima da budu

prve, automatski doživljavaš nesavršenstvo u obliku

bolesti, zbunjenosti, ljutnje, depresije, i siromaštva.

 – Dr Ihaleakala Hew Len

Mabel i dr Len

Jeste li čuli za Ho’ oponopono? Ova neobična riječ u stvari je naziv za drevnu  duhovnu tehniku s Havaja koja nas zadivljujućom brzinom i efikasnošću povezuje s Univerzalnom ljubavlju ili Božanstvom u nama. Riječ Ho’ oponopono znači ,”činiti ispravno” ili “ispraviti grešku”.

Jedan sasvim neobičan psihoterapeut

Tehnika se proširila svijetom kada je objavljena knjiga “Nulte granice” dr. Vitalea i dr. Ihaleakala Hew Lena. Joe je mnogima od vas poznat kao jedan od sudionika filma “Tajna” i autor mngobrojnih knjiga. Prema vlastitim riječima, Joe je 2004. godine čuo za neobičnog psihologa koji je izlečio cijelo odjeljenje zatvorske psihijatrijske bolnice na Havajima iako nikada nije održao ni jednu seansu s pacijentom licem u lice. Kao i vi, i Joe je time bio fasciniran, tako da je potražio neobičnog psihoterapeuta.ičan psihoterapeut

Bio je to dr. Hew Len koji je pacijente izliječio koristeći se drevnom havajskom tehnikom Ho’oponopono. Dr. Len je u državnoj bolnici na Havajima radio tri godine, na odjeljenju za psihijatrijski oboljele kriminalace. Tu su bili smešteni počinitelji najtežih krivičnih djela – ubojstava i silovanja. Psiholozi su poslije mesec dana rada napuštali bolnicu, a većina osoblja je bila na čestim bolovanjima, da bi na kraju i sami otišli.

Zaposleni na odjeljenju strahovali su od napada pacijenata. Stanje na odeljenju bilo je u najmanju ruku zabrinjavajuće. Poslije samo nekoliko mjeseci od dolaska dr. Lena u bolnicu, najtežim pacijentima koji su bili u lancima, dozvoljeno je da slobodno hodaju, a drugima, koji su bili pod teškim sedativima, smanjena je doza ljekova. Neki od pacijenata za koje se mislilo da nikada neće biti pušteni bili su oslobođeni! Pored toga i osoblje je počelo da uživa u radu na odjeljenju, tako da su se odsustva i bolovanja smanjila. Nakon nešto više od tri  godine, ovo odjeljenje je zatvoreno!

Pa što je to radio dr. Len, psiholog koji se nije profesionalno konsultirao s pacijentima? Jednostavno – gledao je njihove dosjee i proučavajući ih, radio je na sebi. Za to vrijeme, pacijentima je bilo sve bolje i bolje. Kako je to funkcioniralo? Dr. Len je preuzeo potpunu odgovornost za vlastiti život, a pacijenti su sada bili dio njegovog života, te je tako bio odgovoran i za njih. Cijeli svet je naša kreacija. Kada preuzmemo odgovornost za svoj vlastiti život, tada sve što vidimo, čujemo, okusimo, dodirnemo ili doživimo na bilo koji drugi način postaje naša odgovornost jer se nalazi u našem životu. Tako je dr. Len jednostavno govorio: Žao mi je, hvala ti, oprosti mi i volim te, čitajući dosjee pacijenata, čisteći tako programe koje je dijelio s pacijentima.

Potpuna odgovornost za svoj život

Modernizirani Ho’oponopono, proces pokajanja,

 opraštanja i preobražaja je molba Ljubavi da poništi i

zamijeni štetne energije sobom. Ljubav to postiže tekući

umom, počinjući s duhovnim umom, sa supersviješću.

Zatim nastavlja kroz intelektualni um, svjesni um,

oslobađajući ga od energija mišljenja. Konačno, prelazi na

emotivni um, podsvijest, oslobađajući ga od štetnih emocija

i puneći ga sobom.

– Dr. Ihaleakala Hew Len

Svrha našeg života je povratak Ljubavi, spajanje s Božanskim. Kako bismo ispunili ovu svrhu, potrebno je da preuzmemo stopostotnu odgovornost za svoj život takav kakav jest. Važno je da uvidimo da je misao ono što nam iz trenutka u trenutak kreira život i da problemi nisu drugi ljudi, mjesta, situacije niti političari, već misli koje mi imamo o njima. Ne postoji ništa izvan nas i naših misli. Stvoreni smo kao savršena bića i jesmo savršeni, ali se svakodnevno zatrpavamo gomilom nepotrebnih misli, sjećanja, problema i osjećaja, koje dr. Len, ponekad zove – podaci.

Naši problemi su samo ponovljena sjećanja iz prošlosti koja se pojavljuju kako bi nam dala šansu da gledamo očima ljubavi i delujemo inspirirani Božanskim. Sjećanja su u stvari programi koji nisu samo naši, već ih dijelimo s drugim ljudima. Oni su zajednički, a način da ih se oslobodimo je da pošaljemo svoju ljubav božanskom. Božansko čuje i odgovara, ali na način najbolji za sve i u vreme koje je najbolje za sve.

Mi nismo krivi za probleme koji se javljaju u našem životu, ali jesmo odgovorni za njih. Vrlo je važno da razgraničimo prihvaćanje odgovornosti od osjećaja krivice. Koncept osobne odgovornosti je više od onoga što mi govorimo, radimo i mislimo. On uključuje i ono što drugi govore, rade i misle, a javlja se u našem životu. Kada ste u potpunosti odgovorni za sve što se javlja u vašem životu, znači da činjenica da se vaša prijateljica posvađala s mužem, kada vam to ispriča postaje i  vaš problem. Drugim riječima, u vama također postoje programi koji su slični ili identični i koje na ovaj način imate priliku da iscijelite. Ne krivite nikoga za stanje u svom životu, već preuzmite odgovornost i iscjeljujte.

Međutim, nemoguće je biti svjestan svega što se događa u nama i oko nas, jer mnoge stvari radimo nesvjesno. Svakako da utječemo na stvaranje svog svijeta upravo sada, ali to se u velikoj mjeri dešava nesvjesno, bez naše svjesne kontrole ili znanja. Ovo je razlog zbog kojeg samo pozitivno mišljenje često ne daje željene efekte. Naime, naš svjesni um nije jedini kreator naše stvarnosti. Ogroman je broj informacija koje nesvjesno primamo i šaljemo u vanjsku realnost.

Jasno je da ne možemo kontrolirati svoje nesvjesne reakcije. Ova želja za kontrolom u stvari potječe od našeg Ega. Složit ćete se da nije baš mudro dopustiti Egu da bira i odlučuje za nas, budući da smo se uvjerili da on ne raspolaže svim potrebnim informacijama.

– Suzana Vemić

– Izvor: http://hooponoponotehnika.com/