Mucanje kod djece

dijete-muca.

Većina djece u razdoblju od druge do pete godine života prođe kroz fazu mucanja, ponavljanja određenih slogova, riječi ili fraza, zatezanja riječi, “gutanja” ili sjeckanja riječi ili rečenica. Mucanje je oblik disfluentnosti – poremećaj u govornom toku.

U većini slučajeva, takvo mucanje nestane samo od sebe do pete godine života, kako dijete uči govoriti i koordinirati mišiće koji se koriste pri govoru.

U drugim slučajevima, mucanje može potrajati duže. Iako ne postoji lijek protiv mucanja, postoji puno učinkovitih tretmana i načina na koje možete pružiti podršku vašem djetetu dok ono ne savlada govorne probleme. Obratite se pedijatru vašeg djeteta, s obzirom da govorni problemi mogu signalizirati problem s učenjem ili sluhom, što može imati izravnog učinka na djetetov napredak u školi.

Što uzrokuje mucanje?

Stručnjaci smatraju da različiti čimbenici doprinose mucanju, uključujući:

– genetiku: oko 60% onih koji mucaju imaju u obitelji nekoga tko muca.

– ostale probleme govora i jezika ili zastoj u razvoju.

– razlike u načinu na koji mozak procesuira jezik: ljudi koji mucaju, procesuiraju jezik na različitim područjima u mozgu. Postoji i problem sa načinom na koji poruke iz mozga međusobno djeluju sa mišićima i dijelovima tijela koji su potrebni za govor.

Rani znaci mucanja

Obično se prvi znaci mucanja pojave između 18. i 24. mjeseca starosti, kada dijete počinje slagati riječi i oblikovati prve rečenice. Mucanje može biti uznemirujuće i frustrirajuće za roditelje, no za djecu ove starosne i razvojne dobi prirodno je da ponešto zamuckuju. Važno je da budete vrlo strpljivi sa vašim djetetom.

Djeca između dvije i četiri godine starosti mogu povremeno zamuckivati, posebice ako pokušavaju izgovoriti rečenice predugačke za njihov uzrast ili ako uče nove riječi. Ako su uzbuđeni i ako vam nešto silno žele priopćiti, može se desiti da će ponavljati slogove. “D-D-Daj mi loptu,” ili “Molim te, ispričaj mi onu p-p-priču.”

Kod djece između dvije i četiri godine starosti, također postoji tendencija nepravilnog izgovaranja riječi. Na primjer, dijete će reći “Vojim moju mamu” ili “Hoću papati jižu.” Često puta do takvog nepravilnog izgovora dolazi zbog toga što su mišići koje dijete koristi za govor nedovoljno razvijeni ili koordinirani.

Dijete može mucati nekoliko tjedana ili mjeseci i to mucanje može biti sporadično. Kod većine djece koja počnu mucati prije navršene pete godine života, mucanje će s vremenom nestati bez potrebe za ikakvom intervencijom, kao što je govorna terapija. Ipak, ukoliko je mucanje učestalo u vašeg djeteta, pogoršava se i praćeno je pokretima tijela i mimikom lica, bilo bi dobro posjetiti logopeda kako bi on mogao pregledati vaše dijete prije nego što ono navrši tri godine.

Školske godine

Najčešće se mucanje drastično smanji kada djeca krenu u osnovnu školu i počnu izoštravati svoje komunikacijske vještine. Ukoliko vaš školarac nastavi sa mucanjem, on ili ona će vjerojatno biti svjesni problema i zbog toga će im biti neugodno. Njihovi prijatelji će vjerojatno opaziti njihovo mucanje i čak ih zbog toga mogu i zadirkivati.

Ukoliko dođe do ovoga, popričajte sa nastavnikom vašeg djeteta koji o tome može porazgovarati sa svim učenicima tog razreda. Nastavnik će također možda moći vašem djetetu smanjiti broj stresnih govornih situacija dok ono ne započne sa govornim vježbama.

Kada je potrebno potražiti pomoć?

Ukoliko vaše petogodišnje dijete još uvijek muca, obratite se pedijatru ili, ako je moguće, logopedu. Bilo bi dobro porazgovarati sa logopedom ukoliko:

  • ponavljanje cijelih riječi i fraza postane prekomjerno;
  • zvukovno i slogovno ponavljanje je sve učestalije;
  • dijete sve više i više oteže izgovor riječi;
  • vaše dijete govori uz vidljive teškoće i napor;
  • primijetite pojačanu napetost lica ili ukrućenost mišića govora;
  • primijetite napetost u glasu zbog kojeg dolazi do povišenja glasa;
  • vaše dijete izbjegava situacije u kojima bi ono trebali govoriti;
  • su kod vašeg djeteta zamjetni pokreti lica ili tijela uz mucanje;
  • ste zabrinuti zbog govora vašeg djeteta:
  • Raspitajte se u školi o mogućnosti testiranja vašeg djeteta i odgovarajućoj terapiji, ukoliko ste zabrinuti zbog mucanja koje traje 6 mjeseci i duže.

Što mogu učiniti roditelji?

Pokušajte primjenjivati sljedeće korake, kako bi vašem djetetu osigurali okolinu punu podrške i razumijevanja:

  • Nemojte tražiti od vašeg djeteta da uvijek govori točno i ispravno. Dopustite da pričanje bude zabavno i da dijete u njemu uživa.
  • Iskoristite obiteljski ručak kao dobru priliku za konverzaciju. Izbjegavajte stvari koje odvlače pozornost, kao što su radio ili televizija.
  • Izbjegavajte ispravke ili kritike kao što su “uspori”, “polako, imaš vremena” ili “duboko udahni”. Takvi komentari, bez obzira koliko oni bili dobronamjerni, samo će doprinijeti tome da vaše dijete postane svjesno načina na koji on ili ona govori.
  • Izbjegavajte da vaše dijete govori ili čita naglas ako se ono zbog toga ne osjeća ugodno ili ako se proces mucanja pojačao. Umjesto toga, za vrijeme takvih trenutaka potaknite dijete na aktivnosti koje ne zahtijevaju puno pričanja.
  • Nemojte djetetu reći da počne ispočetka.
  • Nemojte djetetu govoriti da razmisli prije nego što počne govoriti.
  • Osigurajte opuštenu atmosferu u vašem domu. Pokušajte usporiti ritam obiteljskog života.
  • Kada se obraćate vašem djetetu ili drugima u njegovoj/njezinoj prisutnosti, govorite polako i razgovijetno.
  • Gledajte vaše dijete u oči. Pokušajte ne skrivati pogled ili pokazivati da ste uzrujani.
  • Dopustite djetetu da govori samo za sebe i dozvolite mu da dovrši misli i rečenice. Napravite stanku prije nego što odgovorite na pitanje ili opaske vašeg djeteta.
  • Govorite polako vašem djetetu. Za ovo je potrebno vremena i prakse! Održavajući usporen način govora može pomoći vašem djetetu u tečnosti izgovora.

Govorna terapija

Govorna terapija započinje dijagnostičkim testiranjem. Potrebno je testirati djetetove govorne i jezičke mogućnosti. Ovaj test će pomoći terapeutu da shvati srž problema i da se odluči za vrstu programa koji će trebati provesti kako bi se djetetu pomoglo da nadiđe govorne probleme. Test će također poslužiti kao baza na osnovu koje će se mjeriti dječji napredak u budućnosti.

Ne postoji poznati lijek za mucanje. Ipak, logopedi mogu dijete naučiti kako i na koji način govoriti, a da to za njega ili nju bude opuštenije i lakše. Govorna terapija može pomoći u izgrađivanju djetetova samopoštovanja i može mu pomoći da se osjećaj lagodnije kada govori u školskom okruženju ili u društvu svojih prijatelja.

Djeca koja imaju problema sa izgovaranjem određenih slogova, slova ili kombinacije slova mogu, također, imati koristi od govorne terapije. Terapeut će koordinirati vježbe za njih koje će omogućiti njihovim nezrelim mišićima govora da ojačaju. Terapeut također može dijete voditi kroz proces pravilnog izgovaranja tako što će mu pokazati ispravan položaj usana i jezika.

Djeci kod koje su zamijećeni znakovi govornih problema bi trebalo pružiti pomoć čim prije. Ukoliko ne dobiju pomoć, djeca će možda zamrziti školu i odbiti sudjelovati u društvenim aktivnostima kako postaju starija.

mucanje

Izvori: http://www.mamashealth.com/child/speech.asphttp://kidshealth.org/parent/emotions/behavior/stutter.html

Prevela i pripremila: JasminaF