Maslac od badema

bademi

Maslac od badema je otkriće ovog ljeta! Izvanrednog okusa, zdrav, s mogućnostima bezbrojnih kombinacija… a djeca ga obožavaju!
CIjena u trgovinama je izuzetno viska – oko 100 kn za 330 g, a nema nikakvog razloga da ga ne napravite sami.

Maslac od badema može se raditi od svježih ili od zapečenih badema. Pečenje će dati nešto drugačiju aromu namazu. Mi vam dajemo oba recepta i predlažemo vam da isprobate obje varijante pa ćete odabrati koja vam bolje odgovara.

Varijanta sa zapečenim bademima

Stavite bademe u pećnicu zagrijanu na 150 C i ostavite da se peku 20 minuta. Ukoliko vam pećnica neravnomjerno grije onda ih tijekom pečenja nekoliko puta protresite kako bi se jednoliko zapekli.

  • Izvadite bademe iz pećnice i stavite u blender. Dodajte prstohvat soli i dvije žličice maslinovog ulja
  • Miksajte dok bademi ne budu temeljito sameljeni.
  • Nastavite miksati dok se smjesa ne pretvori u maslac.
  • Izvadite smjesu i spremite u hladnjak.

Varijanta sa sirovim bademima

Sve je isto kao u prvoj varijanti samo bez pečenja. Kod svježih badema trebat će dulje da oni puste ulje i da se pretvore u maslac. Budite strpljivi, miksati treba i preko 10 minuta, ovisno o kvaliteti badema.

Važna napomena
Kod miksanja trebate biti strpljivi. Nemojte nakon nekog vremena odustati ili dodavati previše maslinovog ulja zato što su se bademi usitnili, a nisu se pretvorili u maslac. Taj proces traje dosta dugo, oko 12 minuta.

Za kraj

Želite li maslac zasladiti dodajte u smjesu med i promiješajte. Nemojte med dodavati u mikser da se ne zalijepi po rubovima, nego ga dodajte u gotovi maslac.

Na identičan način možete pripremiti i maslac od brazilskih oraščića, indijskih oraščića i lješnjaka. Također, možete i kombinirati orašaste plodove i napraviti namaz od više njih zajedno.

Izvor: http://www.krenizdravo.com







No Responses

  1. maša says:

    Super. Koliko badema ide na navedene zlice ulja i soli?

  2. Emina says:

    Sirovi badem(vazi za sve sirove orasaste plodove) ostavite preko noci da odstoji u vodi,tako cete izvuci najvise nutritivnih vrednosti iz njega i bice laksi za varenje.

%d bloggers like this: