Ljetovanje s djecom

djeca na moruNeki će s klincima provesti cijelo ljeto, a kako bi godišnji protekao u sreći i veselju, bilo da ostajete kod kuće ili planirate otputovati, treba se držati nekoliko smjernica koje znače svu razliku. Jedno od četvero djece u dobi do četrnaest godina zadobit će ozljede koje će zahtijevati hitnu stručnu medicinsku pomoć. Rješenja su vrlo jednostavna te se devedesetak posto ozljeda može spriječiti.

Djecu učite kako se pravilno ponašati u blizini insekata, posebice onih koji ubodima mogu ugroziti zdravlje i dječju igru. Ako je dijete alergično na ubod pčele, tada ćete dakako uvijek sa sobom i/ili u dječjoj torbi nositi injekciju epinefrina (adrenalina) za svaki slučaj. Pčele su ustvari naše prijateljice bez čijeg oprašivanja devedesetak posto povrća i voća (dakle hrane općenito) ne bi bilo, a k tome su sve ugroženije zbog raznih pesticida, ali i zračenja mobitela, odnosno baznih stanica.

Pčela neće ubosti ako nije uplašena i zato je potrebno umiriti se i pustiti je da odleti, ona je samo u potrazi za peludi i nije joj bit postojanja napadati ljude. Želite li klince, ali i sebe dodatno zaštititi od uboda pčele, pomiješajte istu količinu eteričnoga ulja mente (metvica, pepermint, nana) i limunske trave u zdjelici i utrljajte u kosu, po rukama i nogama te odjeći. Ista tinktura vrijedi i za zaštitu od osa. Možete i zasaditi grmiće mente po balkonu ili vrtu, što će također odbijati pčele.

Sličan postupak vrijedi i za stršljena čiji je ubod daleko opasniji. Smirite se i lagano udaljite bez mahanja rukama. On će također gledati svoja posla ako se ne osjeti napadnut.

Bonus savjet: U dva i pol decilitra vode ukapajte 25 kapi eteričnoga ulja mente, dobro promućkajte u boci na pumpicu i time špricajte po kući – tako ćete se riješiti dosadnih muha. Isti savjet vrijedi i za zaštitu od krpelja, pa tekućinu možete špricati po sebi, djeci i kućnim ljubimcima.

Što se uboda komaraca i krpelja tiče, zbog komotnosti smo naviknuli na klasične kupovne sprejeve na bazi otrovnih kemikalija koji odlično štite, ali i truju organizam. Ako ste alergični na kupovni repelent ili se ne želite trovati, pomiješajte pola litre vode s deset kapi eteričnoga ulja eukaliptusa (koji zamijenite eteričnim uljem lavande imate li ljubimce koji bi lizanjem mogli progutati za njih iznimno otrovno ulje eukaliptusa), pet kapi eteričnoga ulja limuna i dvadeset kapi eteričnoga ulja citronele. Promućkajte i špricajte po sebi i po prostoru u kojemu boravite. Komarci, bye bye.

Krpelje nikada ne uklanjajte prstima, već upotrijebite pincetu tupih krajeva i približite se koži što više možete, uhvatite krpelja i odlučno povucite ravno prema gore bez trzaja ili okretanja, što bi usta krpelja moglo otkinuti od tijela i ostaviti ih pod kožom. Po vađenju dezinficirajte to mjesto.

Trčanje oko bazena je poput ruskog ruleta. Svakog se trena može pasti na skliskom podu, slomiti ruku, nogu ili još gore udariti glavom te izgubiti svijest, a potom pasti u vodu i utopiti se. To je jedan od najčešćih uzroka pogibije djece i mladeži svakoga ljeta. Djecu nikada, ali nikada ne ostavljajte bez nadzora uz bazen. Imate li bazen ili pristup vodi, svakako postavite ogradu od barem metar i pol s vratima koja se sama zatvaraju. Na tržištu su se pojavili i alarmi koji se aktiviraju ako se uzburka voda u bazenu, to je super investicija!

Današnji se klinci u sve više parkova igraju na tzv. antistres-podlogama od gume koje smanjuju incidenciju ozljeda. Ipak, pripazite na konopce (čak i one na majicama s kapuljačom) koji bi ih mogli stegnuti, kao i na to da nose udobnu i široku odjeću za vrijeme igre. Zaštitna oprema za učenje i/ili vožnju na rolama ili biciklu je obavezna. Možda ne izgleda kul i fora, ali spašava glavu.

Trovanje hranom može se lako izbjeći uz redovito pranje ruku ili brisanje maramicama i gelovima za dezinfekciju – prljave ruke i čisti sendvič ne idu zajedno. Tijekom ljeta posebno obratite pozornost na jaja, meso, perad, sireve, mlijeko/vrhnje i morske plodove. Sve treba biti dobro prokuhano i ne smije stajati izvan hladnjaka duže od sat vremena ako termometar pokazuje više od 30 stupnjeva, odnosno dva sata ako je oko 25. Ne zaboravite i na to da povrće i voće moraju biti dobro oprani i skladišteni prije jela.

Spazite li da je djetetova koža crvena i zajapurena, vruća i suha, dijete bi moglo imati toplinski udar. Njihov živčani sustav nije još sasvim razvijen pa su skloniji ovakvim problemima. Pružite im dovoljno vode ili izotonika (sportskih pića), držite u hladu s protokom zraka, posebice putujete li autom u kojemu ih nikada ne ostavljajte samima.

Čuvajte djecu od opeklina vodootpornom kozmetikom za sunčanje od prirodnih i ekoloških sastojaka, te im stavite šešir na glavu. Klasične kreme za sunčanje izbjegavajte jer čine više štete nego koristi. Koliko kreme/mlijeka/losiona za sunčanje je dovoljno za maleno dijete? Količina koja bi stala u čašu za rakiju. Prvo nanesite kremu za sunčanje i potom repelent.

Većina djece ima mobitele, no koliko njih zna broj za slučaj opasnosti? Memorirajte im broj(eve) u mobitel i naučite kada i kako da ih koriste.

Hitna služba: 112 – jedinstveni EU broj za hitne službe na kojemu će vas prespojiti zavisno o vrsti tražene pomoći, a koristi se kod nas i u Europi.

Direktni brojevi službi za pomoć:

Hitna pomoć: 194

Vatrogasci: 193

Policija: 192

Traganje i spašavanje na moru: 195

Pomoć na cesti: 1987

– Izvor: www.planb.hr