Kokosovo ulje – nadamo se da ga već koristite

kokosovo uljeKokosovo ulje ima nevjerojatnu hranjivu vrijednost i farmakološko djelovanje. Na žalost je ovo ulje dugo bilo obezvrijeđeno i zaboravljeno u modernoj medicini. Ali u novije vrijeme se ova nepravda polako ispravlja i kokosovo ulje se vraća u upotrebu. Ne samo da je najzdravije ulje, već je i fantastična prehrambena namirnica.

Ključni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas na taj način štiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska kiselina se jedino još nalazi u majčinom mlijeku gdje sačinjava životno važni sastojak jer štiti dijete od raznih infekcija dok mu vlastiti imunološki sistem još nije potpuno razvijen. Još jedan sastojak kokosovog ulja je kaprilična kiselina koja potiče rast ”dobrih” bakterija, naročito bakterije mliječne kiseline. Znanstvena istraživanja pokazala su da kaprilična kiselina djeluje protiv candide i uništava parazite u probavnom traktu.

Tzv. srednje lančane masne kiseline (MCFA) u kokosovom ulju se vrlo lako probavljaju i absorbiraju u tijelu. Za razliku od drugih ulja uopće ne opterećuju probavni sistem i unutrašnje organe. Daju brzo energiju i potiču samoizlječujuću sposobnost organizma jačajući imunološki sistem. Ovo je vrlo važno npr. za bolesnike kojima je potrebna sva snaga organizma za izlječenje od ozbiljnih bolesti. Laka probavljivost ovog ulja je vrlo važna za osobe s probavnim tegobama koje teško probavljaju masnoću pa tako kokosovo ulje pomaže iskorištavanju vitamina topivih u masnoći (A, D, K, E).

MCFA masne kiseline iz kokosovog ulja se ne mogu spremati u tijelu kao masne zalihe zato što ne cirkuliraju kroz krvotok nego se direktno kroz port venu transportiraju u jetru gdje se odmah pretvaraju u energiju. MCFA masne kiseline ubrzavaju metabolizam i sagorijevanje kalorija pa tako pridonose mršavljenju.

S godinama naša tijela više na funkcioniraju kao prije, gušterača proizvodi manje enzima potrebnih za probavu, mi absorbiramo manje vitamina i minerala iz hrane i cijeli probavni sistem se otežava. Svakodnevna upotreba kokosovog ulja pomaže bolje iskorištavanje važnih vitamina i minerala i olakšava probavni sistem.

Kokosovo ulje je odlično i kao ulje za masažu i njegu kože. Stvara barijeru protiv infekcija, čini kožu mekšom, sprečava stvaranje bora i staračkih fleka. Fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kožu te jačaju vezivno tkivo što pridonosi čvrstoći i elastičnosti kože.

Kokosovo ulje je vrlo otporno na visoke temperature pa se moze koristiti u pripremanju hrane, za prženje i pečenje, kao dresing za salatu, kao dodatak u kuhanoj riži ili u pripremi smoothies. Svakodnevnim unosom kokosovog ulja, može se osjetiti lagano povišenje tjelesne temperature zbog pojačanog metabolizma kad se sagorijevaju srednje lančane masne kiseline. Kokosovo ulje daje više energije i osjećaj sitosti pa tijelo manje traži hranu bogatu sećerom i škrobom, što postepeno olakšava prelaz na zdraviji način prehrane.

Umjerena terapeutska doza je 3-4 žlice ulja dnevno da se dobije dovoljno laurinske kiseline koja jača imunitet. Vodite računa da kupite hladno prešano kokosovo ulje (virgin) u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim apotekama, a ne rafinirano kakvo se možda može naći u običnim prodavaonicama koje je dosta jeftino. Ovo rafinirano i stvrdnuto kokosovo ulje se izlučuje iz suhe tvari koja je ostala nakon hladnog prešanja. Ekstrahira se uz pomoć visokih temperatura te se zatim hidrogenizira (ovrcuje) kao margarin. Ova masnoća nema iste karakteristike kao hladno prešano ulje.

Na hladnijoj temperaturi je kokosovo ulje u čvrstom stanju, a na oko 23 stupnja počinje biti tekuće. Zato možemo reći da zimi imamo kokosovu mast a ljeti kokosovo ulje 🙂

Op. Alternativa informacije: Potrebno je dodati da je kokosovo ulje izvrsno za prevenciju, i liječenje alzheimerove bolesti. Pomiješano s hranom, treba uzimati ujutro i navečer.

– Izvor: http://istineilaziohrani.blogspot.com/