Kave iz vrećice: Što se nalazi u "3 u 1" instant napicima?

kava


Ovi su napici puni šećera, glukoznog sirupa te čak i očvrsnute biljne masti te raznih aditiva… Imaju vrlo malo kave pa ih možda i nije najpametnije nazivati kavom.

 Iako prekomjerno uživanje može izazvati simptome psihofizičke ovisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje, obična “turska” kava ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijem, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te pridonosi zdravlju moždanih stanica, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.

Za instant napitke to ne možemo tvrditi. Sadržaj zrna kave u njima je minimalan, a korišteno zrno lošije je kvalitete jer se većina pozitivnih svojstava gubi tijekom termičke obrade. Pri odabiru kave treba uzeti u obzir da je glavni sastojak ovih napitaka šećer, koji u kombinaciji s biljnom masti, glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima daje privlačan okus. Hidrogenirana biljna mast može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš utjecaj na zdravlje kostiju.

Kofein, alkaloid koji uzrokuje budnost, nalazi se u većoj koncentraciji u instant, nego u običnoj kavi. Nije preporučljivo da dnevni unos kofeina prelazi 300 miligrama, a šalica instant kave ima pribilžno 100 miligrama kofeina. Instant kava može uzrokovati i prekomjerno izlučivanje kiseline.

Nescafe ima najmanje kave

Kave je devet posto. Uz prirodne regulatore kiselosti, natrijeve soli limunske kiseline, sadrži i fosfate, a česta konzumacija se ne preporučuje. Prirodno sredstvo protiv zgrudnjavanja. Nije naveden udio šećera.

Alergičari: Oprezno!

Anamaria ima kalijeve i kalcijeve fosfate. Smjesa karotena je prirodno antioksidativno bojilo. Sadrži mliječne bjelančevine pa bi alergičari trebali biti oprezni. Ima 40 posto šećera i samo 12 posto kave.

Ima najviše šećera…

Alergični na mlijeko i laktozu trebaju je izbjegavati zbog mliječnih bjelančevina i mliječnog šećera. Sadrži polifosfate, hidrogeniranu biljnu mast i umjetnu aromu. U Gloriji je 44 čak posto šećera i 10 posto kave.

U Jacobsu je najviše kave

Najviši udio kave, 17 posto, a najmanje šećera 38 posto. Uz glukozni sirup, ima i umjetna sladila, aspartam te acesulfam K, koji su desetljećima predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost.

Prirodno bojilo

Ne piše koliko je šećera. Sadrži samo kalijeve fosfate kao regulatore kiselosti. Ima kvalitetno karotensko bojilo, prirodne emulgatore i sredstvo protiv zgrudnjavanja. Ima samo 14 posto kave.