Domaći dezodorans u 5 minuta

deo

Stvarno ne možete imati nikakvu ispriku da ne napravite ovaj svoj dezodorans. Jednostavan, mirisan, djelotvoran, zdrav. Uz to, vrlo ga je zabavno pripremiti. Ako vam se baš i ne da, ukratko ćemo vas podsjetiti što se nalazi u skupim dezodoransima koje pogotovo ljeti kupujemo u velikim količinama i kako sve to djeluje na nas. Osim što nam obećava 24 sata svježite i lepršavosti, naravno.

Dezodoransi u pravilu dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris. Ako na proizvodu piše antiperspirant, to znači postojanje spojeva koji začepljuju pore i na takav način sprečavaju znojenje. Ako pročitate 24-satno djelovanje ili produženo djelovanje, onda ste sigurni da je takav proizvod antiperspirant. Antiperspiranti sadrže aluminijske soli.

Aluminijske soli
 (aluminij-klorid, aluminij klorhidrat i aluminij-cirkonij) djelomično zatvaraju kanale znojnih žlijezda. Mnogi stručnjaci smatraju, da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo, jer znojenje je prirodan način na koji se hladi naše tijelo. Međutim, to je do danas jedina formula koja uspješno i na duže rješava znojenje.  Ali ono što još više zabrinjava je to što se aluminij kroz kožu brzo apsorbira u organizam. Naučnici smatraju da tako visoko nabijen element može oštetiti DNK, što povećava rizik od stvaranja kancerogenih stanica. Ako su u spreju, ne preporučuje se njihovo udisanje jer dugotrajnom upotrebom mogu izazvati oštećenje pluća. Aluminij se također povezuje i s Alzheimerovom bolesti.

Parabeni su sintetski konzervansi. Najčešće ih nalazimo u kozmetičkim proizvodima, a ponekad i u hrani. Parabeni dokazano prodiru kroz slojeve kože i ulaze u krvotok već nakon nekoliko minuta (neke studije kažu nakon oko šest minuta je sve što stavite na kožu ušlo u tijelo) po nanošenju. Parabeni su nađeni u kancerogenom tkivu oboljelih od raka dojke i to u visokom postotku. Poznato je da parabeni ometaju endokrini sustav, odnosno hormonalnu sliku tijela imitirajući estrogen. Time povećavaju rizik oboljenja od raka dojke, reproduktivnih problema kod oba spola, raka prostate i testisa. Apsurdno je da je natrij metilparaben zabranjen od strane EU-a za upotrebu u parfemima jer skida pigment iz kože, a i dalje se može ograničeno koristiti u prehrambenim proizvodima i neograničeno u proizvodima za njegu kože. Najčešće smo izloženi sintetskim parabenima poput: metilparabenpropilparabenetilparaben,butilparaben, izobutilparaben i benzilparaben (najčešća su prva četiri).

Triklosan je konzervans s jakim antibakterijskim djelovanjem. Do sada još nije dovoljno istražen, no pokazalo se da u većim dozama ima izrazito štetno djelovanje na zdravlje čovjeka (kancerogeno djelovanje, izaziva oštećenja jetre, slabi imunološki sustav, smanjuje plodnost, narušava hormonalnu ravnotežu, izaziva oštećenja ploda) i potencijalna je opasnost za okoliš. Svrstan je u skupinu pesticida.

Vjerujem da dileme više nema, bacimo se na posao. Potrebno vam je:
ač
– 10 žlica kokosovog ulja,

– 1/2 šalice soda bikarbone,

– 1/2 šalice kukuruznog škroba,

– 10-ak kapi nekog eteričnog ulja.

Priprema: Pomiješajte škrob i sodu bikarbonu žličicom, i malo po malo, dodavajte u kokosovo ulje, miješajući da se dobije lijepa glatka smjesa. Na kraju dodajte eterično ulje, iako, ako ga nemate – ono nije obavezno.

Na kraju smjesu stavite u predviđenu teglicu, i pričekajte da se stvrdne. Vaš dezodorans je gotov. Držite ga u frižideru, i nanosite prstima.  Vaše tijelo će vam reći jedno veliko HVALA.

Izvor: Internet

 

No Responses

  1. dare says:

    Poz, ovo pola salice sode, od koliko bi to bila salica i nije mi jasno ni ovo 1/ salice skroba. Je li to 1/2 ili samo 1 salica .

  2. dare says:

    Puno hvala na brzom odgovoru!

  3. lucky says:

    super clanak..nisam skuzio koliko skroba ide, pise 1/?
    hvala 😉

%d bloggers like this: