Čudesna kupina

kupineLjeto je, ima kupina, pa tko može neka nabere. Sve što se ne pojede, može se zamrzuti.

Svako ljeto beremo kupine za moju baku. Danas ima 97 godina, lucidnija je od većine nas, i osim što je sve po malo boli, odličnog je zdravlja (kuc-kuc). Kad god osjeti da joj je “pao život” skuhamo jaki čaj od kupina, kojih uvijek imamo u zamrzivaču. Za jednu šalicu se skuha velika šaka kupina. Pusti se da provri i još nekoliko minuta kuha. Pije se toplo ili ohlađeno, sa šećerom ili bez. Baka tvrdi da je to vraća u život.

Evo što smo našli o kupinama:

Jačanje imunog sistema

Kupine su bogate vitaminom C koji je bitan za funkcioniranje imunog sistema i kardiovaskularno zdravlje. Vitamin C olakšava i apsorpciju željeza pa su kupine dobre i za anemiju.

Zdravlje probavnog sustava

Kupine su bogate vlaknima, za razliku od većine drugog voća. Vlakno je bitno za funkcioniranje crijeva i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine. Također pomaže kod smanjenja kolesterola.

Zacjeljivanje

Kupine su bogate taninom koji zateže tkivo i pomaže u sužavanju krvnih žila, što pomaže u zacjeljivanju. U tradicionalnoj medicini je kupina korištena ko oblog za rane.

Borba protiv tumora

Kupine sadrže i antocijanine koji sprečavaju rast stanica tumora. Također sadrži i kemikaliju C3G koja pripada falavonoidima koji su učinkoviti protiv raka na koži i plućima.

Zaštita očiju

Lutein štiti oči stvaranjem pigmenta u tamnim mrljama, osjetljivim dijelovima oka na stražnjem djelu mrežnice.

Izgradnja kostiju

Pola šake kupina osigurava polovicu dnevno preporučene doze mangana, koji pomaže u izgradnji vezivnog tkiva, bitnog za izgradnju kostiju.

Rast stanica

Kupine sadrže folate, vitamin B9 ili folna kiselina, koja je bitna za zdrav rast stanica.

Lišće i korjen kupine

Ako se mlado lišće žvače, jača zubno meso. Korijen, list i plod služe protiv zapaljenja krajnika i guše.

Zdravi, lijepi zeleni listovi suše se u hladu. Dobro osušeni drže se u polivinilskim vrećicama.

Čaj od lišća upotrebljava se kod poteškoća u mokrenju i probavi. Čisti krv i liječi kožne bolesti.

Jedna jušna žlica isjeckanog lišća sa vršikama kuha se 3 minute u 2—3 decilitra vode i ostavi poklopljeno 10—15 minuta da stoji. Tada se ocijedi, pravim medom zasladi i toplo pije više puta dnevno. Za grgljanje nije potrebno zasladiti.

Čaj od mladog lišća kupine olakšava porod, pa ako znate neku trudnicu – obradujte je.