28.08. – U oceanu duha

mark nepoIako vjetar oživljuje stablo, stablo nije vjetar.

I premda život oživljuje nas, mi nismo Izvor.

Posvuda nailazimo na primjere kako se životvorni elementi kreću kroz nas i oživljuju nas.  Razmislite o tome kako ribe čine more, i zapravo ovise o moru, ali more, iako prisutno u svakoj ribi, ne može biti sadržano ni u jednoj od njih. Razmislite kako stablo ne može upravljati kretanjem vjetra kao što ni riba ne može upravljati kretanjem mora.

To u nama izaziva poniznost i omogućuje nam shvatiti bezgraničan život duha. Jer, ni mi, ljudska bića, kao ni stabla ni ribe, nemamo nadzor nad kretanjem milosti. Duše, poput riba, čine ocean sveg duha, ovisan o tom elementu, ali ocean milosti, iako prisutan u svakoj duši, ne može biti sadržan pojedinačno u jednoj od njih.

Ako to shvatimo, ta će spoznaja utjecati na naš način življenja. Jer, bez obzira na vašu duhovnu prizmu ili na imena koja ste skloni pridavati misteriju, ljudska bića čine svijet Boga, ovise o svijetu Boga, ali svijet Boga, prisutan u svakom biću, ipak ne može biti sadržan pojedinačno, u jednome od njih.

Ako odbacimo tu istinu, počinjemo uništavati sami sebe jer u svom ponosu i svojevoljnosti pokušavamo obuhvatiti i kontrolirati više no što ijedno ljudsko biće može. Tek kad prepoznamo osnovni odnos duše i duha – pojedinačnoga života i struje života – tek tada, paradoksalno, posjedujemo blagoslov i energiju sveg života.

Jednako je i kod pitanja srca. Nisu li sve naše strasti i žudnje ribice koje čine veliko more Ljubavi? Ne ovisimo li svi o Ljubavi koja nas okružuje kako bi nas oživjela iznutra? Ocean Ljubavi, koji se nalazi u svakom srcu, ne može biti sadržan pojedinačno u jednome od njih. Zapravo, bit Ljubavi, kako je Isus potvrđuje, nadmašuje sva srca koja tvrde da je posjeduju.

Ali, kako nam znanje o svemu tome pomaže živjeti? Osobno mogu reći samo da se često osjećam poput stabla koje se opire vjetru. I kao što snažan vjetar čujemo samo zbog stabala koja mu se opiru, Boga možemo spoznati samo kad nagnemo dušu prema vjetru našega iskustva.

Meditacija za današnji dan:

  • Gledajte kako vjetar prolazi kroz krošnju poznatog stabla.
  • Gledajte sve dok vjetar ne stane i opazite kako se grančice blago ljuljaju čak i dok ne puše.
  • Opazite da je čak i ono što se doima kao miran zrak zapravo blag vjetar.
  • Meditirajte o tome kako na sličan način život duha prolazi kroz nas.
  • Osjetite silu duha kao blag vjetar koji prolazi kroz vas dok dišete.

– Mark Nepo