26.08. – Barikade i ograde života

mark nepo“Istinsko putovanje otkrivanja nije u traženju novih krajolika, nego u posjedovanju novih očiju”
– Marcel Proust

U filmu Fenomen lik kojeg glumi John Travolta učinio je sve čega se sjetio kako bi upornog zeca držao podalje od svoga vrta. Čak je napravio ogradu koja je sezala metar u tlo, ali su sve njegove sadnice ipak bile pojedene.

A onda se jedne noći probudio i shvatio da je potpuno pogrešno pristupao tom problemu. Na mjesečini je tiho otišao u vrt i otvorio vrata, sjeo na trijem i čekao.

Na njegovo iznenađenje, kad je počeo tonuti u san, zec je žurno izašao iz vrta. Dok mu je on pokušavao onemogućiti ulazak, zec je cijelo vrijeme bio zatočen u njegovome vrtu, a on ga je nehotice držao unutra.

Koliko često podižemo barikade i ograđujemo svoj život kako bismo se zaštitili od povrijeđenosti i gubitka, misleći da ono bolno držimo vani, a to je zapravo zatočeno u nama i izjeda naše korijene? Trebali bismo otvoriti vrata i pustiti ga van.

Meditacija za današnji dan:

  • Koncentrirajte se i razmislite o tome što trenutačno nastojite držati izvan svojega srca. To može biti strah od onoga što će se dogoditi, sjećanje na ono što je bilo ili istina situacije koju trenutačno živite.
  • Zatvorite oči, otvorite vrata svoga srca i čekajte. Dišite i čekajte.
  • Dišite polako i dajte priliku zecu da napusti vaš vrt.

 
– Mark Nepo