Ljubav je u bivanju

Ljubav03ljubav

NIšta ne morate učiniti da biste bili voljeni. Ne morate ništa izvoditi, postizati ili zasluživati, i ne morate imati svjedoke da činite dobro. Bilo mi je potrebno gotovo pola stoljeća da to naučim i povjerujem.  To je moj posao do današnjeg dana. Jer, naše suprotne poruke su toliko duboke i uvjerljive.

U djetinjstvu sam tisuću puta čuo oca kako govori: “Nemoj mi reći koliko se trudiš, nego mi samo pokaži što postigneš.” Ali, život me je uvjerio u suprotno. U mom srcu, gdje duh ovoga svijeta doista oživljava, nije važno što postignem. Važno je  samo koliko se trudim. Jer, iz truda proizlaze iskrenost i ljubav.

To me je dovelo do još jedne spoznaje srca: kad smo ono što uistinu jesmo, time nećemo iznevjeriti druge. Najveći dio svog života u odrasloj dobi sam slušao poruku: “Moraš misliti na druge”, upućivanu kao upozorenje da nije uputno slijediti svoje srce jer bi to moglo uzrujati druge. Istinsko suosjećanje nedvojbeno započinje obaziranjem na druge, ali njihovo nezadovoljstvo nije razlog da prigušujete svoju ljubav.

Ne morate učiniti ništa a biste bili voljeni, a kad ste ono što uistinu jeste, time nećete iznevjeriti druge. To je potrebno ponavljati, i to često. jednostavno budite ono što jeste i volite ono što je pred vama.

Meditacija za današnji dan:

  • Koncentrirajte se te sa svakim dahom odlažite sve što ste dosad postigli.
  • Dišite duboko te sa svakim dahom odlažite ono što niste postigli.
  • Sjedite u središtu svojega bića bez tih odora postignuća ili neuspjeha, i znajte da ste lijepi poput planine ili rijeke.

– Mark Nepo