Otkrijmo toplu vodu!

AIVoda je važna i nezamjenjiva u našem životu. O njoj ovisi naš opstanak, naše zdravlje i naše svakodnevno psiho-fizičko funkcioniranje. Voda osvježava i nas i naš organizam, daje nam energiju i omogućuje nam da budemo u kondiciji. Voda uvelike uvjetuje i zdravlje i ljepotu naše kože, pa je dokazano jedan od najučinkovitijih, ali i najjednostavnijih i najjeftinijih preparata za čišćenje, njegu i očuvanje mladenačkog izgleda kože lica i cijelog tijela. Da je voda eliksir ljepote znao je još davno i Hipokrat koji je antičkim damama preporučivao vodene tretmane u termalnim toplicama. I dan danas se u izniman utjecaj vode pouzdaju i najljepše žene svijeta, primjerice Bar Rafaeli i Sienna Miller. Među obožavateljicama vode je i Madonna kojoj njen učitelj molitvom običnu vodu pretvara u posebnu i jako, jako skupu kabala vodu (!!). No, bila ona jeftina ili skupa, obična ili neobična, činjenica je da ni jedna namirnica nema toliki utjecaj na naše dobro raspoloženje i zadovoljstvo te zdrav i mladenački izgled naše kože.

Uslijed žeđi koža stari brže i ranije

Želite li smršavjeti, pola sata prije obroka popijte 1 čašu tople vode koja će vam pomoći da pojedete osjetno manje.

Bez sumnje žeđ nije dobra ni za cjelokupni organizam ni za kožu. Bez dovoljno vode u organizmu reducira se vlažnost i u stanicama naše kože, pa se ona isušuje, gubi svoju elastičnost, čvrstoću i napetost te postaje ispucana i gruba, peruta se i ljušti. Uz to se, i to bez obzira na životnu dob, pojavljuju i sitne, male bore koje se za razliku od onih dubljih uvjetovanih starenjem mogu ukloniti vlaženjem kože. K tome, bez dovoljno vlage koža postaje nesposobna da se sama brani od štetnih utjecaja izvana, onečišćenja iz atmosfere i primjerice virusa te posebno najvećeg neprijatelja kože, UV-zračenja, a i brže i prijevremeno stari. Nedostatak tekućine u organizmu uvjetuje i nakupljanje nečistoće na površini kože u obliku prištića i mitesera, a pogoduje i nakupljanju masnog tkiva i celulita. Kako osim s vlagom, voda opskrbljuje stanice kože i mineralima i elementima u tragovima, dehidrirana koža izgleda krajnje nezdravo, umorno i beživotno.

[one_third] [/one_third]

Za ljepotu treba popiti svaki sat čašu vode

Zbog negativnih posljedica nedostatka tekućine u organizmu, osim na kozmetičke preparate u brizi za ljepotu kože moramo se osloniti i na djelovanje vode iznutra. Kako ozbiljno isušenoj koži treba najmanje 2 tjedna da se regenerira, važno je da stalno održavamo neophodni nivo vlage. U tu svrhu vodom i ostalim napitcima te hranom, moramo nadoknaditi oko 2,5 do 3 l tekućine koju naš organizam svakodnevno, putem znojenja, mokraće i probave, izlučuje iz našeg tijela. Iako je potreba za tekućinom individualna (ovisi o zdravlju, fizičkoj aktivnosti, podneblju, godišnjem dobu) dnevno moramo popiti min. od 1,5 do 2 l vode. Kako su ispijanje veće količine odjednom i hladna voda stres za organizam, potrebnu količinu treba rasporediti jednakomjerno tijekom cijelog dana (najbolje je svakih sat vremena popiti 1 srednje veliku čašu), a voda ne smije biti hladnija od 15ºC.

Nekoliko vodenih savjeta za ljepotu

  • Želite li smršaviti, pola sata prije obroka popijte 1 čašu tople vode koja će vam pomoći da pojedete osjetno manje.
  • Za mršavljenje i uklanjanje celulita odmah nakon ustajanja popijte ½ l prokuhane tople vode (topla i prokuhana voda mnogo se brže probavlja i bolje iskorištava od hladne i neprokuhane).
  • Za zdravlje i ljepotu kože te poticanje mršavljenja i održanje linije prema ayurvedskom receptu, ujutro 15 do 20 minuta kuhajte 1 l vode bez klora, a potom je stavite u termos bocu i pijte u malim gutljajima pravilno raspoređenu tijekom dana.
  • Za uklanjanje celulita i jačanje i učvršćivanje kože posebno na problematičnim zonama naizmjenično se tuširajte vrućom i hladnom vodom (završite hladnom).
  • Za smirivanje nadražene kože lica, čišćenje lica, sužavanje pora i otklanjanje mitesera, ali i za bolje djelovanje kozmetičkih preparata, krema i maski, 10 minuta parite lice iznad uzavrele vode (preko glave prebacite ručnik).
  • Za podjednak učinak kao kod parenja, na licu nekoliko minuta držite pamučni ručnik prethodno namočen u vrućoj vodi i ocijeđeni (postupak ponovite nekoliko puta).
  • Za poticanje cirkulacije, za učvršćivanje opuštene kože, oživljavanje beživotne kože lica, jedan pamučni ručnik namočite u vrućoj, a drugi u hladnoj vodi te ih naizmjenično držite na licu po 5 minuta (završite s hladnim).
  • Za bolju prokrvljenost, učvršćivanje, ublažavanje te kamufliranje celulita, problematične zone na tijelu lagano masirajte kockicama leda 2-3 minute.
  • Kako se uslijed hladnoće potiče cirkulacija te jača i učvršćuje opušteno tkivo, masaža kockicama leda prirodni je lifting za kožu lica.
  • Termalnu vodu u spreju koristite za umirivanje nadražene kože, osvježavanje, ublažavanje crvenila i opeklina od sunca, smirivanje blažih upala na koži, regeneriranje kože nakon brijanja i depilacije, ali i primjerice za fiksiranjemake-upa.
  • Za racionalnije korištenje i uštedu kozmetičkih preparata prije nego na pamučnu blazinicu stavite tonik ili mlijeko za čišćenje, vatu kratko namočite ispod mlaza vode i ocijedite.

AI
Izvor: http://www.coolinarika.com