Štedne žarulje – štede energiju, troše zdravlje

Štedne žarulje - štede energiju, troše zdravlje
Tko god ima prilike, trebao bi kod kuće napraviti zalihu običnih žarulja sa žarnom niti.
U ovom tekstu se nećemo baviti teorijama zavjere, interesnim lobijima, zakonima i propisima, nego ćemo prenijeti istraživanja vršena u eminentim institutima.
Nadamo se da ćemo potaknuti daljnje korištenje dobrih, starih žarulja, a ukoliko nemate mogućnosti nabaviti ih, da ćete poslušati preporuke koje donosimo.

Izvještaj berlinskog laboratorija Alab upozorava da štedne žarulje nisu opasne samo zbog žive koja može iscuriti iz njih kada se razbiju, već i zbog potencijalno kancerogenih spojeva fenola, naftalena i stirena koje ispuštaju. Savjetuje se njihovo korištenje samo u ventiliranim prostorijama, kao i što veća udaljenost od njih kada svijetle.

Kako su zaključili njemački znanstvenici, a vijest obilazi svijet, upaljene štedne žarulje emitiraju štetne i otrovne, odnosno kancerogene spojeve koji u slučaju dugotrajnije izloženosti mogu biti i fatalni.
Berlinski stručnjaci upozoravaju da te žarulje trebaju biti upaljene što kraće, isključivo u prostorijama koje se mogu zračiti i što dalje od glave.

Drugi znanstvenici priopćili su da su potrebne dodatne analize da bi se potvrdio nalaz njemačkih znanstvenika, a Daily Mail javlja da su britanske vlasti ponovo naglasile da su štedne žarulje sigurne.

Francuska komisija za sigurnost potrošača nedavno je, konačno, objavila mišljenje kojim upozorava potrošače na činjenicu da štedne žarulje emitiraju elektromagnetske valove. Švicarsko Ministarstvo zdravstva svoje građane zato upozorava da osiguraju minimalnu udaljenost od 30 centimetara od štednih žarulja, budući da ponekad mogu izazvati razinu valova i od 400 volti po metru, dok je dopuštena granica 87 volti po metru.

I izvještaji sa Sveučilišta Haifa u Izraelu tvrde da bi štedne žarulje mogle biti opasne i prouzročiti karcinom dojke. Upozoravaju i da ta svjetlost previše oponaša dnevno svjetlo pa organizam ne stvara dovoljno melatonina.

The Migraine Action Association ističe da štedne žarulje mogu prouzročiti migrene, a dermatološka udruženja tvrde i dermatološke probleme.

Što ako se razbije štedna žarulja u stanu?

Donosimo upute Američke agencije za zaštitu okoliša (U.S. Enviromental Protection Agency) za odlaganje slomljenih kompaktnih fluorescentnih (štednih) žarulja. Ukoliko u stanu dođe do pucanja žarulje potrebno je poduzeti sljedeće korake:

  • Otvoriti prozore i prozračivati prostoriju;
  • Mjesto razbijanja obrisati vlažnom tkaninom te tkaninu zajedno sa sakupljenim sadržajem staviti u plastičnu vrećicu;
  • Ljepljivom vrpcom (npr. selotejp) pokupiti eventualne ostatke (staklo, prah i dr.) s površine te i to staviti u plastičnu vrećicu;
  • Vrećicu zatvoriti te je staviti u još jednu vrećicu (na ovaj se način minimalizira mogućnost da će prikupljeno staklo razrezati vrećicu);
  • Odjeću ili posteljinu na koje su pali dijelovi žarulje ne treba više upotrebljavati, već ih treba baciti;
  • Vrećicu s otpadom potom predati na zbrinjavanje u reciklažno dvorište ili tvrtci ovlaštenoj za sakupljanje opasnog otpada. Ne smije je se baciti u kantu za smeće (komunalni otpad)!

Štedne žarulje se ne bi smjele koristiti u sobama u kojima borave djeca, pogotovo se ne bi smjele instalirati u stolne lampe koje se koriste za učenje. Osim za djecu, štedne žarulje su naravno opasne i za trudnice i bolesne osobe

Izvor: Internet