Ne postoji zdrava žitarica

bakliyat

Žitarice su u Europu došle tek u srednjem vijeku, i trećina stanovništva nosi gene HLA DQ2 ili HLA DQ8 , odgovorne za celiakiju. Drugim riječima, za trećinu Europljana, žitarice su izrazito štetne, i mogu voditi do najtežih oboljenja.

Danas je jako teško zamisliti obrok, a kamoli dan bez unosa žitarica, one su zapravo osnova prehrane većine stanovništva. Do toga je došlo iz više razloga – žitarice su jeftine i zasitne, idealno za siromašno ili ratom ili krizom pogođeno stanovništvo. Drugi razlog je “moda” uvezena iz Amerike gdje su žitne pahuljice odavno najomiljeniji i najrasprostranjeniji doručak. Njihovo reklamiranje dovelo je to toga da većina misli kako su žitarice izuzetno zdrave. Roditelji tako djeci daju “zdrav” doručak, stvaraju naviku, i zabluda se prenosi s generacije na generaciju.

Sastojak žitarica koji je najčešći krivac za akne, prekomjernu tjelesnu težinu, bolove u zglobovima i probavne smetnje je gluten.  Na žalost, isti gluten može dovesti do karcinoma, srčanog udara, neplodnosti, multiple skleroze, i mnogih drugih teških oboljenja. Smatra se da je danas više od 90% stanovništva osjetljivo na gluten, ali toga jednostavno nisu svjesni, jer medicina liječi simptome, a ne ide do uzroka. Tako će akne dermatolozi liječiti kremama, debljinu dijetama, a osjetljivost na gluten ostaje.

Postoje neke žitarice koje ne sadrže gluten. To su: proso, heljda, amarant, kukuruz, kvinoja, riža.

Međutim, nije samo gluten problem – ugljikohidrati kojima obiluju žitarice se u organizmu pretvaraju u šećer. Tako ako mislite da ne unosite šećere jer ne jedete slatkiše, a jedete žitarice, u zabludi ste. Još jedan problem je taj, što se danas žitarice jako razlikuju od onih prije 100 ili 200 godina, nutritivno su vrlo siromašne, i velikim dijelom GMO.

Radi svega navedenog, ne čudi što neki idu toliko daleko da žitarice proglašavaju jednim od najvećih zala današnjice.

Ukoliko imate neke smetnje, bilo bi dobro da provjerite osjetljivost na gluten, ali u svakom slučaju, smanjite unos žitarica, i nastojte koristiti samo integralne, organske.

U idućem članku ćemo vas upoznati s jedinim načinom na koji je moguće sigurno iskoristiti sve ono dobrog što se nalazi u žitaricama – vitamine, minerale i vlakna.

 

 

No Responses

  1. Eva Hornjak says:

    Možda je paleolitna ishrana rešenje?

  2. Eva Hornjak says:

    Možda je paleolitna ishrana rešenje?

%d bloggers like this: