Ukusne, a tek zdrave!

breskveSezona je breskvi koje su prava riznica vitamina B9, B2, B1, B3, C, E.  Jedno je od rijetkog voća koje sadrži selen. Ovo voće poznato je po blagotvornom utjecaju probavu, a osim toga ublažava infekcije, snižava nivo kolesterola i prevenira kardiovaskularna oboljenja.

Breskve su bogate gvožđem zbog čega su idealna namirnica za osobe koje pate od anemije. Sočni plodovi, zahvaljujući visokom postotku kalija, snižavaju visoki krvni pritisak i samim tim čuvaju srce. Sadrže antioksidanse koji sprečavaju štetno djelovanje slobodnih radikala i preveniraju mnoge zdravstvene tegobe.

Breskve se preporučuju osobama koje se oporavljaju od bolesti, jer sadrže ugljikohidrate koji brzo podižu energiju.  Istraživanja pokazuju da breskva može povećati plodnost kod muškaraca, spriječiti kako pojavu tako i dalje napredovanje raka. Zahvaljujući vitaminu B2, korisna je za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože i općenito mladenačkog izgleda.  Za one koji su na dijeti, vrijedan je podatak da breskve imaju malo kalorija, tek 60 – ovo bi značilo da bismo trebali pojesti 10 breskvi da unesemo kalorija koliko ih je u prosječnom ručku.

Breskva se naročito preporučuje djeci u razvoju jer je vitamin B2, kojim ona obiluje, odgovoran za pravilan rast i razvoj.

Za razliku od breskve, njezina sorta nektarina ima manje vitamina C, ali više beta-karotena i veću kalorijsku vrijednost.