Nada za teško bolesne: Protokol koji je spasio tisuće života


budvig

Tzv. Budwig protocol pokazao se uspješnim u slučajevima raka, artritisa, dijabetesa, povišenog tlaka, ulceroznog kolitisa, multiple skleroze

Žlica sirovog, nerafiniranog lanenog ulja, dobivenog hladnim postupkom tiještenja, prelivenog preko pola šalice nemasnog svježeg sira može vam spasiti život. Tako je tvrdila dr. Johanne Budwig, poznata njemačka biokemičarka, s doktoratom iz farmaceutske kemije i fizike, koja je u 95. godini preminula od posljedica slomljenog kuka.

Dr. Budwig otkrila je čarobnu formulu, odnosno kombinaciju esencijalnih masnih kiselina, koje su djelotvorne u lanenom ulju, i proteina koji u sebi imaju sumpora, a koji su obilno prisutni u nemasnom svježem siru, kojom se može izliječiti rak i druge bolesti prouzročene masnom degeneracijom. Bila je znanstveni asistent vodećem autoritetu za kemiju masnoća Hansu Paulu Kaufmannu na Sveučilištu u Münsteru, a od početka Drugoga svjetskog rata, 1939. godine, vodila je vojnu bolnicu, koja je mogla primiti pet tisuća pacijenata. Svojim je otkrićem omogućila 1951. godine mjerenje vrsta masnoća u krvi do količine jednog mikrograma. Prva je shvatila biokemijsku važnost esencijalnih masnih kiselina (linolne i linolenske) u respiraciji (biološkoj oksidaciji) žive stanice.

Liječila je ljude oboljele od raka svojim metodama (Budwig prehrana, sunčanje, izbjegavanje stresa, vegetarijanska prehrana s naglaskom na sirovu hranu). Prema dostupnim podacima, postotak izlječenja od tumora (iako su joj pretežno dolazili takozvani terminalni pacijenti) bio je visokih 90 posto!

Smjesu pojesti odmah

Dnevna količina za ozbiljno oboljele je šest velikih žlica (40 – 50 grama) lanenog ulja dobro pomiješanog sa 100 grama (pola čaše) svježeg nemasnog kravljeg sira. Ovu se dnevnu količinu može pojesti odjednom ili rasporediti u više obroka, ali ju tada treba svaki put ponovno pripremiti budući da smjesa stajanjem gubi blagotvorna svojstva pa ne smije stajati. Zanimljivo, ovu mješavinu podnose i osobe koje obično ne mogu tolerirati laktozu. Umjesto posnog sira može se koristiti jogurt ili kefir, ali ih tada treba staviti tri puta više. Može se koristiti i tofu (sojin sir), ali njegova količina nije utvrđena.

Ulje lanenih sjemenki mora biti svježe! Ako se pokvari, treba ga baciti. Laneno ulje izrazito lako užegne, pa ga je zato potrebno držati u hladnjaku nakon otvaranja i potrošiti kroz dva-tri tjedna. Da je užeglo prepoznat ćete po velikoj promjeni u okusu – postat će jako oporo.

Miješanje sira i ulja najbolje je raditi električnim štapnim mikserom, jer mora biti jako dobro promiješano. Uvijek prvo miješajte samo sir i ulje. Nakon toga u smjesu trebate dodati svježe mljevene lanene sjemenke, a po želji možete još staviti i mljevene orahe, lješnjake ili bademe, svježe voće i povrće, bobice, ili svježe sokove od voća i povrća. Za bolji okus možete dodati čajnu žličicu meda ili bućinog ulja. Tako dobivate pravi hranjivi obrok. Mješavinu morate pojesti odmah nakon pripreme. Nema čuvanja u hladnjaku!

 

Uz laneno ulje i sir svaki put morate pojesti i samljevene lanene sjemenke zato što neke supstance iz lanenih sjemenki nisu prisutne u ulju, a njihova je prisutnost jako važna (prije svega lignani, ali i neki vitamini i minerali). Lanene sjemenke moraju biti samljevene. Sjemenke se mogu samljeti u mlincu za kavu. Sjemenke nakon što ih sameljete ne smiju stajati duže od petnaest minuta zbog oksidacije.

Koliko brzo djeluje ova dijeta, i prateća prehrambena praksa, koje se morate pridržavati? Relativno brzo. Već nakon dva-tri tjedna trebali biste osjetiti prve rezultate. Ako rak nije izrazito agresivan, prema nekim bi mišljenjima bilo mudro pričekati s kemoterapijom i pokušati prvo s prirodnim pristupom jer kemoterapija nepovratno uništava tijelo. Za kompletno povlačenje bolesti potrebno je od jedne do pet godina. Međutim, ove prehrambene navike treba prakticirati doživotno, uz eventualno moguće smanjenje količine lanenog ulja, inače će se rak vratiti i možda ova terapija više ne bude toliko djelotvorna.

Ako se radilo o ozbiljnoj bolesti, dr. Budwig nije davala punu količinu lanenog ulja odmah na početku, nego je prakticirala prijelazno razdoblje od tri dana. Ova je terapija puno snažnija nego se na prvi pogled čini, pa može stvoriti neželjeno burnu reakciju. Dr. Budwig je svojim pacijentima izričito branila kemoterapiju i zračenje. Smatrala je da smanjuju uspješnost ove terapije i uništavaju obrambenu sposobnost organizma. Također je izričito branila unos mesa i šećera, ali ne i šećera iz voća.

Prije nego što odlučite primijeniti ovaj način prehrane, obvezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

10 pravila

1. Piti puno tekućine, odrasla osoba čak i tri litre dnevno.
2. Jesti sirovo i raznoliko povrće i voće.
3. Piti svježe iscijeđene sokove od povrća i voća. Ne sladiti šećerom.
4. Jesti orašaste plodove i koštice, ali bez prženja (lješnjaci, orasi, bademi, sjemenke suncokreta, buće), koje se mogu dodati u svježi sir.
5. Nikakva slatka hrana (bijeli šećer, bijela tjestenina, rafinirano brašno, kolači i slično) ili slatki sokovi (gazirana pića, sokovi od sirupa, zaslađeni voćni sokovi i slično).
6. Nikakvo crveno meso ili mesne prerađevine (govedina, janjetina, divljač, svinjetina, kobasice, slanina, paštete, hrenovke i slično).
7. Jedite umjerenu količinu ribe i bijelog mesa (piletina, puretina).
8. Jedite umjerenu količinu integralne tjestenine i integralnog kruha.
9. Boravite vani na suncu svaki dan do sat vremena izbjegavajući najjače sunce.
10. Budite fizički aktivni. Hodajte od 30 do 60 minuta svaki dan.

Knjige prevedene na hrvatski

Na hrvatski su jezik prevedene dvije knjige dr. Budwig: “Uljno-proteinska kuharica” i “Rak – problem i rješenje”, obje u izdanju “Omega lan d.o.o.”. U knjigama se opisuje i niz primjera izlječenja od zloćudnog osteoma, karcinoma bazalnih stanica, Hodgkinove bolesti, karcinoma crijeva, visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, tumora mozga, metaboličkih i drugih bolesti.

Sedam puta nominirana za Nobelovu nagradu

Dr. Johanna Budwig za svoja je znanstvena postignuća sedam puta bila nominirana za Nobelovu nagradu. Njena otkrića promoviraju i organizacije “People Against Cancer” i “Menschen gegen Krebs”. Danas je protokol dr. Johanne Budwig poznat diljem svijeta. Ova je jednostavna prehrana pomogla brojnim ljudima u izlječenju od tumorskih bolesti.

Gašenje stanica raka

Djelovanje ove prehrane bazira se na povratku stanica raka, ali i svih ostalih stanica, na normalni aerobni proces – sagorijevanje šećera uz prisutnost kisika. Stanice raka mogu ostati nediferencirane (nespecijalizirane za neku funkciju u tkivu) i dijeliti se bez ograničenja samo ako ostanu anaerobne (sagorijevanje šećera bez prisutnosti kisika). Ova prehrana mijenja način disanja stanice raka. Tako prisiljava nediferencirane stanica raka na diferencijaciju, što rezultira njihovim programiranim gašenjem.

Zašto posni kravlji sir?

Posni kravlji sir sadrži aminokiseline metionin i cistein koje u svom sastavu imaju sulfihidrilnu skupinu (SH – atom sumpora i vodika) koja se lako povezuje s masnim kiselinama. Tako povezana aminokiselina i masna kiselina čine takozvani lipoprotein koji je lako topiv u vodi, samim time topiv u krvi. Dakle, posni je kravlji sir samo transportni mehanizam kako bi se laneno ulje što učinkovitije transportiralo do svih stanica. Posni sir ima manje masti od običnog sira, što mu omogućava da prihvati veću količinu lanenog ulja od običnog sira.

– Jelena Sedlak

ć 

No Responses

  1. Goran says:

    a kakve informacije i podatke imate u vezi dijabetesa?

    • Dragi Gorane,
      uskoro ćemo pisati o dijabetesu. Moja baka je uspješno koristila rabarbaru, a pisali smo (Rubrika Prehrana) o moringi, vrijedi pokušati.
      Preporučam Vam knjigu Richarda Schultza, Liječenje neizlječivih bolesti, imali su fascinantne rezultate i sa dijabetesom.

  2. Svetlana says:

    kod kuce imam kefir koji sama pravim koji je soodnos ulja i kefira ako mi mozete reci i dali kefir od mleka sa malo masnoce je bolji? havala vam na paznji

%d bloggers like this: